Egyéb kategória

Nyári színházasdi – Városi Gyermeknap Füleken

színházasdi Gyermeknap alkalmából június 5-én színházasdi várja a kicsiket és szüleiket a Füleki Városi Művelődési Központ szervezésében a várudvaron.

A korábbi évektől eltérően az idén több szempontból is rendhagyó módon valósul meg a városi gyermeknap. A járványügyi rendelkezések nem engedik meg, hogy a hagyományosan megszokott helyszínen, a városi parkban kerüljön sor a rendezvényre. A kulturális rendezvényeket ugyanis kizárólag zárt területen engedélyezik, ahová a szervezők csak az aktuálisan érvényes maximális létszámú látogatót engedhetik be. A rendelkezések azt is megszabják, a nézőközönségnek a nézőtéren ülve kell követnie az előadást, mely során a szereplők nem kerülhetnek közvetlen érintkezésbe a nézőkkel. Ez azt jelenti, hogy a – korábbi években a gyermeknapot színesítő – kísérőprogramoktól el kell tekintenünk. A kézműves foglalkozások, ügyességi és sportjátékok, vásár vagy egyéb attrakciók nem kaphatnak helyet az idei programban.

A szervezők úgy döntöttek, a korlátozó intézkedések ellenére sem maradhatnak a kicsik gyermeknapi program nélkül, így meseelőadásokkal kedveskednek nekik, melyeket füleki, herencsvölgyi (Hriňová) és varsányi (Magyarország) színházak mutatnak be. A Nyári színházasdi keretén belül lesz szlovák és magyar nyelvű előadás: bábszínház és zenés meseelőadás.

Délelőtt 10.30-tól a Divadlo z domčeka bábszínház előadásával indul a program. A csapat küldetésének érzi, hogy ne csak a gyerekek, hanem szüleik arcára is mosolyt csaljanak. Az Ako sa Gašpar takmer kráľom stal című mesét adják elő hagyományos bábokkal.

11.15-től a VMK és a Csemadok Alapszervezet mellett működő MeseFigurák bábcsoport következik. Bódi Andrea és Gyetvai Viktória a tőlük megszokott humorral és kreativitással dolgozzák fel a meséket, miközben mindennapi használati eszközöket varázsolnak át színpadi kellékekké.

A színházasdi záróprogramjaként 12.00 órától a Paramisi Társulat lép színpadra. Az égig érő fa című magyar népmesét láthatjuk tőlük vidám zenés feldolgozásban.

A programokra való belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a következő linken lehet: https://forms.gle/AQGGnicvVH7BxULw9. A Szlovák Közegészségügyi Hivatal aktuális járványügyi rendelete értelmében belépéskor és a rendezvényen való tartózkodás alatt kötelező a reszpirátor vagy a maszk viselése.

Rossz idő esetén a rendezvény a Füleki VMK épületében valósul meg.

színházasdi
Városi Gyermeknap – Nyári színházasdi

A rendezvényt a Kisebbségi Kulturális Alap támogatja.