Kitekintő

Törvényben tiltanák a mobilozást a 21 év alattinak

Bár az okostelefonok a fiatalok fejlődésére gyakorolt negatív hatásai mindenki előtt jól ismertek, mégis vélhetően az emiatt aggódok is megrökönyödnek azon a törvényjavaslaton, amivel a napokban állt elő egy vermonti amerikai képviselő. John Rodgers ugyanis egy olyan tervezetet nyújtott be, ami megtiltaná minden, 21. életévét még be nem töltött gyerek és polgár számára, hogy mobiltelefont használjon.

A képviselő javaslata ráadásul igen komoly büntetéseket is kilátásba helyezne azok számára, akik megszegnék a szabályt. A „zugmobilozó” törvénysértőket ugyanis akár egy év börtönre, valamint 1000 dollár megfizetésére is ítélhetnék, ha okostelefonok használatán kapnák őket 21 éves koruk előtt.

Rodgers képviselő a törvénytervezetét, illetve annak szigorát azzal indokolta, hogy a fiatalok gyakran kerülnek veszélyes, sőt, életükre is fenyegetést jelentő helyzetekbe, mert túlzottan is mobiljukra figyelnek, illetve túl sokat használják azt. Ezen kívül az okostelefonok kulcsszerepet játszanak a fiatalok zaklató cikizésében (bullying) is, ami miatt minden évben több gyerek is öngyilkosságot követ el.

A képviselő ugyanakkor elismeri, hogy kevés esély van arra, hogy most benyújtott javaslatát el is fogadja a helyi törvényhozás. Sőt, Rodgers szerint ha a szavazásig eljut a dolog, valószínűleg ő maga is ellene fog voksolni. A célja ugyanis a tervezettel inkább a figyelem felhívása volt a problémára, mint sem annak elérése, hogy a drákói szabályok tényleg életbe lépjenek.

A vermonti választópolgárok nem örülnek ennek a javaslatnak

Michelle Fay, a gyermekek képviseletében működő nonprofit Voices for Vermont’s Children ügyvezető igazgatója, azt kritizálta, hogy a törvényjavaslat „üres elterelés” hogy a választók ne a fontosabb témákra figyeljenek. „Biztosan úgy érzi, hogy célba talál” – mondta a The Barre Montpelier Times Argus újságnak. Több kerület képviselői is kifejezték felháborodásukat Rodgers javaslatára. Azt mondták, hogy bíznak abban, hogy a vermonti lakosok megvédik a jogaikat. „Úgy gondolom, hogy az embereknek felelősen kell gondolkodniuk a szabadságjogokról, amelyeket esetleg hajlandóak lennének feladni a biztonság érdekében” – mondta. „Az én álláspontom az, hogy semmi jó nem származhat abból, ha a jó emberektől jogokat vonunk meg.”

(New York Post/pcforum.hu)