Hazai hírek Szabadidő

Nyári tábor: nem térítik meg a PCR-tesztet, hanem ingyen lesz

PCR-tesztet
(Kép: Pixabay)

Branislav Gröhling ma konkrétumot is elárult arról, hogyan zajlik majd a nyári táborozás előtt a gyerekek tesztelése. Eddig arról beszéltek, hogy a szülő elvégezteti a PCR-tesztet (az ára minimum 36 euró, de akár 70 is lehet), majd utána kérvényezi a kifizetését az államtól.
Az oktatási miniszter ma azt nyilatkozta, a korona.gov.sk oldalon hamarosan nyitnak egy NYÁRI TÁBOR elnevezésű ablakot, ahol regisztrálni lehet a gyerekeket ingyenes PCR-tesztelésre.

Viszont már ebben a kérdésben is megkezdődött a szinte elmaradhatatlan kommunikációs káosz: Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes ma kijelentette, nem érti, miért kellene PCR-teszt a táborozáshoz, még akkor is, ha ingyen elvégzik.

A Közegészségügyi Hivatal viszont elejétől fogva arra figyelmeztet, hogy a nyári táborok a különösen rizikós kategóriába tartoznak, mivel különböző környezetből érkező gyerekek kerülnek össze, együtt vannak elszállásolva, együtt utaznak, étkeznek, játszanak stb., ezért különösen fontos, hogy a tábor elején kiszűrjék az esetleg fertőzött gyerekeket, ehhez pedig PCR-tesztre van szükség, a megbízhatatlanabb antigénteszt helyett.

A jelenlegi helyzet szerint a 10 évnél idősebb gyerekeknek kell majd PCR-teszt.