Oktatás

Segítsen az iskola a megbuktatott, pótvizsgára kényszerülő diáknak

(Fotó: Pixabay)

Az Állami Pedagógiai Intézet már most ajánlásokat küldött az alap- és középis-koláknak, hogy segítsenek a nyár végi pótvizsgára, vagy más néven javító vizsgára készülő diákoknak, ha év végén mindenképp meg kell buktatni őket.

Az a gyerek mehet pótvizsgára, aki két tantárgyból kap 5-öst, aki háromból, annak évet kell ismételnie. A vizsgára általában valamikor augusztus utolsó két hetében kerül sor, kivételes esetben szeptember 15-ig kell megtartani. Addig a diák a felsőbb évfolyamba jár, mintha nem bukott volna meg.
A javító vizsgán 4-est, vagy legjobb esetben 3-ast lehet adni a diáknak, még akkor is, ha időközben esetleg az egész tananyagot megtanulná.

A pedagógiai intézet azt javasolja az iskoláknak, lépjenek kapcsolatba a megbuktatott diák szüleivel – már csak azért is, hiszen rendkívüli tanév van mindenki mögött. A nyári szünet alatt motiválni kellene a diákot, hogy készüljön a pótvizsgára – a legjobb, ha valaki egyszerűn összefoglalja neki a tananyag alapvető részeit, hogy legalább 4-esre feleljen.

Az iskola, a tanár egyénileg készíthetné fel a diákot, de segítséget lehet kérni az oktatási minisztérium Együtt okosabban programja keretében, továbbá az oktatás területén tevékenykedő civil szervezetektől, vagy a pedagógiai intézet közreműködésével főiskolai hallgató készíthetné fel a gyereket – javasolja az Állami Pedagógiai Intézet.