Hazai hírek

Szlovákiában is megugrott a járvány miatt pszichés zavarokkal kezelt gyerekek száma

pszichés zavarokkal
(Fotó: FB – Zuzana Čaputová)

Szlovákiában is megugrott a járvány miatt pszichés zavarokkal kezelt gyerekek száma. A világ egyre több táján születnek tanulmányok arról, hogy a járvány rosszabb hatással van a gyerekekre és a tinikre, mint a felnőttekre. Őket még jobban megviselte a bezártság, az iskola hiánya, a barátaiktól való elszakadás, vagy az, hogy esetleg elveszítették valamelyik hozzátartozójukat.

A világjárvány előtt a pozsonyi Gyermekgyógyászati Intézet pszichiátriai osztályára kerülő gyerekek 30 százaléka volt akut állapotban, ma a 85 százalékuk. Éppen ezért kereste fel Zuzana Čaputová államfő az intézetet.
„A helyzet komoly, a klinika ugyanis csak 20 ágyas, ez pedig most egyáltalán nem elég Pozsony és tulajdonképpen egész Nyugat-Szlovákia számára. Vladimír Lengvarský egészségügyi tárcavezető biztosított, hogy konkrét és gyors segítséget nyújt a minisztérium” – közölte az államfő. A problémákkal küszködő gyerekeket és szüleiket is arra biztatja, hogy mielőbb keressenek szakorvost.

A pandémia alatt megugrott az akut tünetek miatt kezelt gyerekek száma. Sokuknál szorongás, depresszió, sőt öngyilkosságra való hajlam jelentkezett. A pozsonyi intézet közlése szerint sokkal gyakoribb a kóros étkezési zavar is, valamint az önmagát bántalmazó kamasz, főleg az önvagdosás.

AZ IJESZTŐ ÉS ÉRTHETETLEN ÖNVAGDOSÁS

Egyfajta mentális problémáról van szó, az öncsonkítás egy formája az önvagdosás, amikor hegyes, éles tárggyal (borotvapenge, kés, üvegszilánk) sérüléseket, vágást okoz a kamasz a saját testén.
Nehéz megérteni, mi állhat ennek hátterében, mi vezethet rá valakit, hogy saját magában kárt tegyen. A szülőnek sokkoló, dührohamot, felháborodást vált ki első reakcióként, másodsorban kétségbeesést és sajnálatot, mert nem tudja, mit tegyen, hogyan segítsen.
A legtöbb gyerek számára az önbántalmazás eszköz, amivel elnyomhat bizonyos érzelmeket, vágyakat, vagy a stressz és nyomás csökkentése miatt teszi. Többnyire figyelmeztető magatartás, komoly, a háttérben meghúzódó problémára utal, de nem az életüket akarják eldobni, pont ellenkezőleg, figyelemfelkeltő cselekedetről van szó.