Hazai hírek

Tragédia kell ahhoz, hogy ellenőrizzék a nyári táborokat

(Kép: Pixabay)

Nyilatkozatot tett közzé a gyerekjogi ombudsman, melyben a nyári táborok szigorúbb ellenőrzését követeli, miután kedden életét vesztette egy 6 éves fiú. Viera Tomanová azt írta, letaglózta a Körmöcbánya melletti gyerektáborban történt tragédia és megállapítja: számos nyári tábor nem elég biztonságos.

Keddre virradó éjszaka heves vihar csapott le egy gyerekeknek szervezett indiántáborra, a szélvihar összedöntötte a sátrakat és egy vaskonstrukció halálosan megsebesített egy kisfiút. További hét gyerek megsérült.

A rendőrség nyomozást indított, a fő kérdés: miért hagyták éjszakára a sátrakban a gyerekeket, amikor a meteorológiai szolgálat és a hírügynökségek időben figyelmeztettek, hogy országszerte heves viharok várhatók.
Tomanová azt írta, „ismételten felszólítja” az illetékeseket, tegyenek meg mindent a gyerekek biztonságos nyári táboroztatásáért. Felszólította a szociális ügyi és az oktatásügyi minisztert, továbbá minden felelős intézményt, hogy csakis olyan nyári tábor kaphasson támogatást, amely biztonsági és higiéniai szempontból megfelel az elvárásoknak, továbbá ellenőrizték a felszereltséget és a gyerekekre felügyelők felkészültségét, hozzáállását.
A táborban összesen 104 gyerek volt.