Felhívások

Egy hónapos ingyenes európai utazgatásra pályázhatnak a 18–20 éves fiatalok

utazgatásra
(Pixabay)

Fedezd fel ingyen Európát! Ingyenes európai utazgatásra pályázhatnak a fiatalok.

Holnaptól, október 12-től pályázhatnak a 18 és 20 év közötti EU-tagállamokban élő fiatalok ingyenes vasúti bérletekre, az Európai Unió DiscoverEU nevű programja keretében idén 60 ezer vasúti utazási igazolványt oszt ki.

A 2001. július 1-je és 2003. december 31. között születettek jelentkezhetnek. Idén a 19 és 20 évesek is pályázhatnak, mivel a tavaly pályázat a járvány miatt elmaradt. Az ingyenes vasúti utazási igazolványra október 12-én déltől október 26-án délig lehet jelentkezni.

A sikeres pályázók 2022 márciusa és 2023 februárja között használhatják fel utazási igazolványaikat, egy legfeljebb 30 napos időszak alatt. A bizottsági tájékoztatás szerint mivel továbbra is bizonytalan a járványhelyzet alakulása, egy új mobil utazási igazolvánnyal rugalmas foglalási lehetőséget biztosítanak. Az indulási dátum egészen az indulás időpontjáig bármikor módosítható. A mobil utazási igazolványok egy évig érvényesek.

Az utazási igazolványok 2022-ben használhatók fel.
A kiválasztott fiatalok akár egyedül, vagy legfeljebb öt fős csoportban utazhatnak. A zöld program jegyében az uniós program főként a vasúti utazást támogatja, de annak érdekében, hogy minél több helyre eljuthassanak, a résztvevők más közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek, buszt vagy kompot is például, illetve kivételes esetekben a repülőjegyre is felhasználható az igazolvány. Így a távoli területeken vagy szigeteken élő fiatalok előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy részt vegyenek a programban.

Minden egyes uniós tagállam fiataljai számára meghatározott számú utazási igazolvány áll rendelkezésre az adott ország népessége alapján.

https://europa.eu/youth/discovereu_en