Szabadidő

Ma harmincéves a Harry Pottert alakító Daniel Radcliffe

Ma ünnepli 30. születésnapját Daniel Jacob Radcliffe, a Harry Pottert alakító brit színész.

Radcliffe 1989. július 23-án született Londonban. Ötéves kora óta színész akart lenni, de a szülei nem rajongtak az ötletért. Tízéves korában mégis megengedték, hogy eljátsza a címszerepet a BBC David Copperfield-adaptációjában. Rengeteg dicséretet kapott az alakításért. Később kapott egy kisebb szerepet A panamai szabó (2000) című filmben, ahol Geoffrey Rush és Jamie Lee Curtis fiát alakította. Az ismertséget azonban Harry Potter szerepe hozta meg számára. 2001-ben mutatták be a Harry Potter és a bölcsek köve című filmet, melyben Harry Pottert alakította.

A tökéletes választás

Hónapokig tartó keresgélés után nem találtak senkit az ifjú varázsló szerepére. Ám Chris Columbus egy este színházba ment, ott találkozott Daniellel, és tudta, hogy ő lesz a tökéletes választás.. 2002-ben a Harry Potter és a Titkok Kamrája, 2004-ben a Harry Potter és az azkabani fogoly, 2005-ben a Harry Potter és a Tűz Serlege, 2007-ben a Harry Potter és a Főnix Rendje, 2009-ben a Harry Potter és a Félvér Herceg című filmben játszott. 2007-ben az Édes fiam, Jackben is szerepelt. 2010-ben és 2011-ben a Harry Potter és a Halál Ereklyéi című film első és második részében ugyancsak Daniel alakította Harry-t.

Varázslótanonc neurológiai rendellenességgel

Radcliffe verseket is ír. 2007-ben több költeményét is közzétette Jacob Gershon néven a Rubbish-ban, egy underground divatmagazinban. Közeli barátságban áll Tom Feltonnal és Emma Watsonnal, és szoros a kapcsolata a családjával.

2008-ban elárulta, hogy enyhe neurológiai rendellenességben szenved. A motorikus mozgászavar időnként egyszerű tevékenységekben is akadályozza, mint például az írás vagy a cipőfűző bekötése. „Nehéz dolgom volt az iskolában, gyenge voltam mindenből, nemigen volt tehetségem semmihez” – nyilatkozta Radcliffe. Az alkohollal is meggyűlt a baja. A forgatásokon néha úgy leitta magát, hogy alig lehetett felrázni, ha az ő jelenete következett. 2010 augusztusában beismerte, hogy függővé vált és felhagyott az ivással.

Milliókat varázsolt össze

Arról, hogy mekkora a vagyona, nincsenek pontos információk. Ő azt állítja, egymillió fontot keresett az első Harry Potter filmmel, és körülbelül 15 milliót a hatodikkal. Radcliffe felkerült a Sunday Times Rich List in 2006-ra, amely személyes vagyonát 14 millió fontra becsülte, ezáltal ő volt a leggazdagabb fiatal az Egyesült Királyságban. 2009-ben első volt a Forbes Most Valuable Young Stars listáján, és áprilisban a The Daily Telegraph 30 millió fontra becsülte teljes nettó vagyonát, a 12. leggazdagabb ember volt az Egyesült Királyságban. Abban az évben ő volt a leggazdagabb tinédzser az országban. 2010 februárjában ő volt a 6. legtöbbet kereső hollywoodi férfiszínész és 5. a Forbes decemberi Hollywood’s highest-grossing actors listáján 780 millió dollár bevétellel, nagyrészt a Harry Potter és a Halál ereklyéi című filmnek köszönhetően, amelyet akkor mutattak be.

Radcliffe New York City-ben, Manhattanben él. 2012-ig Erin Darke-kal randevúzott, akit az Öld meg a kedveseid forgatásán ismert meg. Később arról pletykáltak, hogy 2014-ben eljegyezte Erin Darke-ot, de aztán cáfolták a hírt.

Elege lett Harry Potterből

Daniel Radcliffe teljesen érthető módon szeretett volna továbblépni végre a Harry Potter-filmek világán, több alkalommal is azt nyilatkozta, hogy a végére kissé elege lett a szereptől, és hogy a nézők többsége még mindig a varázslótanonc figurájával azonosítja. Elvállalt egy szerepet Az ember, aki mindent tudott (Swiss Army Man) című filmben, majd az Imperiumban fiatal FBI-ügynökként épült be a neonácik közé. Ezután egy Robinson Crusoe-történetben, a Dzsungelben játszott. Majd 2015-ben jött a Victor Frankenstein, egy 2015-ös amerikai sci-fi fantasy-horrorfilm, melyet Paul McGuigan rendezett.

Legújabb filmje, az “Escape from Pretoria Tim Jenkin könyve alapján készül. A történet Dél-Afrikában játszódik 1978-ban, Radcliffe pedig egy aktivistát alakít benne. (km)