Oktatás

Michelin-csillagokkal álmodnak a rimaszombati szakközépiskola diákjai

A francia Michelin-séf és két rimaszombati segítője

Tényleg álomszerű: a világ minden táján fogalom a Michelin-csillagos étterem, és két rimaszombati szakközépiskolás diák egy ilyen étterem séfjének keze alá dolgozhatott egy hónapon át Franciaországban. Mint mondják, annyi mindent tanultak, amennyit idehaza egy év alatt sem lehet. Már csak azért sem, mert Szlovákiában egyetlen Michelin-csillagos étterem sincs.

Az iskola, amelyik a külföldi pályázatairól ismert

2008-ban nyitotta meg kapuit Rimaszombatban a Magán Szakközépiskola (SSOŠ), és egy év elteltével a tanári kar egy része már spanyolországi továbbképzésen vett részt. Talán ez volt az a pont, amikor a vezetés eldöntötte, hogy versenyképes európai iskolát szeretne működtetni, és innentől kezdve majdnem minden tanévben megvalósult egy vagy több külföldi szakmai gyakorlat.
Így jutottak el az iskola diákjai és tanárai az Azori-szigetektől Szardínián át egészen Norvégiáig. Galíciai tengerparti éttermekben, mallorcai négycsillagos szállodákban szereztek tapasztalatokat.
Az iskola nemcsak a sikeres Erasmus+ pályázatairól híres: 2019-ben első díjat nyert a Szakoktatás európai hetén.

Szakgyakorlat Michelin-csillag alatt

Idén új szintre sikerült emelni a szakgyakorlatot: két diák franciaországi Michelin-csillagos étterem konyháján dolgozhatott a festői Banyuls-sur-mer kikötőjében, a La Fanal étteremben, amely hosszú évek óta birtokosa e rangos elismerésnek. Az étterem séfje, Pascal Borell pedig a francia Bocus d´Or versenyen zsűritag.

(Felvételek az iskola FB-oldaláról)

A Michelin-csillag birtoklása leírhatatlanul fontos minden étterem számára szerte a világon, de különösen Franciaországban. A francia partneriskola igazgatója így beszél erről: „Mi, franciák sosem viccelünk a Michelin-csillaggal”, vagy „Ha egyszer kipróbálod, már csak Michelin-csillagos étteremben akarsz vacsorázni”.
Lehet vitatkozni ezzel, de a diákok és tanárok számára fergeteges élmény volt az ott elfogyasztott ebéd. A gondosan kitalált és mesterien megalkotott menüsor, a tökéletes borpárosítás, a francia elegancia, az alapanyagok minősége és az egész miliő. Nem igazán találkozhattak ilyennel a diákok, hiszen Szlovákiában sajnos egyetlen éttermet sem jegyez a Michelin-kalauz.

De szóljanak az érintettek

Kovács Viktória (IV. H osztályos tanuló)
Nehezen indult a gyakorlat, meg kellett szokni a munkaütemet, a nyelvvel is meg kellett küzdeni. Szerencsére aranyosak és segítőkészek voltak a kollégák, már a második napon tálalhattunk és egyre több feladatot bíztak ránk. Olyan alapanyagokkal ismerkedtünk meg, amikkel még sosem találkoztunk.
Egy hónap alatt annyit tanultam, amennyit itthon egy év alatt is lehetetlen. Látták, hogy motiváltak vagyunk, tanulni akarunk, ezért sokat foglalkoztak velünk. Pár nap múlva már egy Michelin-csillagos séf keze alá dolgozhattunk. Sokat fejlődtem a tálalásban, a fűszerezésben, az ételek elkészítésében, sokkal önállóbb és magabiztosabb lettem.
Az étteremben sokat számított a tisztelet és a hozzáállás. Figyelni kellett, kinek hogyan köszönünk, fontos volt a tisztaság, nagy volt a pörgés, minden tányérnak tökéletesnek kellett lennie.

Michelin

Lakatos Miriam (IV. H osztályos tanuló)
Augusztusban mondta az osztályfőnök, hogy egy francia Michelin-csillagos étteremben dolgozhatunk. A tanár úr ugyanannyira meglepődött, mint mi, hiszen úgy tudjuk Michelin-éttermek még sosem választottak külföldi erasmusos diákokat szakmai gyakorlatra. Elmondta mekkora felelősség egy ilyen feladat, és megérti, ha esetleg nem vállaljuk, hiszen a világjárvány miatt voltak elmaradásaink a gyakorlati képzésben. Adott pár óra gondolkodási időt, de 10 percen belül hívtuk, hogy belevágunk. Nem volt kérdés, hogy élni kell a lehetőséggel, hiszen talán soha az életben nem adódik még egy ilyen alkalom. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy egy ilyen étteremben dolgozhattam. Rengeteg új dolgot tanultam: hogyan tálaljak szépen, gyorsan, precízen. A séf fegyelemre és pontosságra is megtanított. Soha nem felejtem el ezt a négy hetet, és azokat az embereket, akiket ott megismertem.

Ádám Norbert igazgatóhelyettes, a projekt team vezetője
Nagyon büszke vagyok a diákjainkra, akik helytálltak egy Michelin-csillagos séf mellett. Személyesen is beszéltem Pascal Borell séffel, dicsérte a munkájukat, hozzáállásukat, felkészültségüket. Azt mondta, bármikor felvenné őket a csapatába. Az étteremmel a jövőben is együtt dolgozhatunk, a diákok mellett tanárainknak és mestereinknek is lehetőségük lesz Michelin-csillagos séf mellett tanulni.

Erasmus+ akkreditáció a 2021/2027-es időszakra
A sikeres pályázatoknak köszönhetően az iskola megszerezte az ún. „Kiválóság védjegye” elismerést, és 7 évre akkreditálták, ami azt jelenti, hogy már nem is kell pályázni az Erasmus+ támogatásra, automatikusan megkapja.
Ám a projektcsapat nem ül elégedetten a babérjain, azon dolgozik, hogy évről évre fejlessze a szakmai gyakorlatok tartalmát. Míg pár éve a kemény készségek (hard skills) fejlesztésén volt a hangsúly, most már a diákok lágy készségeit (soft skills) szeretnék fejleszteni. Fontos megemlíteni azt is, hogy a tanári kar nagy része is volt már legalább egyszer tanult már külföldön. Hogy mit? Didaktikát, projektmenedzsmentet, rendezvényszervezést és több tanár részt vett főzőtanfolyamon, sommelier-tanfolyamon vagy külföldi iskolákban látogatott órákat.

[pdf-embedder url=”https://www.magyar-iskola.sk/wp-content/uploads/2021/10/Perpignan-prezentacia2.pdf” title=”Perpignan-prezentácia2″]


De mi köze a Michelin-csillagnak a gumiabroncshoz?

Andre és Edouar Michelin 1891-ben rukkolt elő a leszerelhető gumiabronccsal, és gyárat alapított Franciaországban. A testvérek azt szerették volna, hogy az autótulajdonosok minél többet használják az autójukat, koptassák a gumikat, hogy növekedjen a cég forgalma. Hogy autózásra buzdítsák az embereket, térképet szerkesztettek, amelyen bejelölték a legjobb éttermeket, hoteleket.
Az első térképek csak Párizst és környékét mutatták be, de mert roppant hasznos útikalauznak bizonyultak, népszerűek lettek. Később arra kérték az utazókat, hogy véleményezzék az ajánlott éttermeket. 1904-re nemzetközivé vált a kiadvány. 1919-ben megjelent az első vörös borítású könyv, a kiadvány világszerte ismert ikonikus formája.

Michelin
Michelin kézikönyv


A kiadvány egyre professzionálisabb lett: kialakultak azok az alapelvek, amelyek szerint az éttermeket értékelik: az ételek minősége, az elkészítés módja, a konyha eredetisége és stílusa, az ár-érték arány és a látogatások gyakorisága. Ezek alapján ítélnek és mérnek a mai napig.

A Michelin kritikusai elit társaságot alkotnak. Évente legalább 250 éttermet látogatnak meg és véleményeznek. Mostanra óriási presztízse lett a csillagnak, arra az étteremre, amely megkapja, fokozottan figyel a szakma. Természetesen ennek mérhető gazdasági haszna is van, az ilyen éttermeknek nemigen kell reklámra költeniük. Azok a séfek, akiknek munkája révén csillaghoz jut egy étterem, azonnal a szakma legmegbecsültebb tagjai lesznek.

Michelin