Biológia Oktatás Tanuljunk

Magyarország madáratlasza

Magyarország madáratlaszaElkészült Magyarország átfogó madáratlasza. Valamennyi, Magyarországon előforduló madárfaj megtalálható az atlaszban. 1700 ábra, térképek és grafikonok színesítik a kötetet
Az Agrárminisztérium 2016-ban indította el azt az 1 milliárd forintból megvalósuló programot, amely a természeti értékek hosszú távú megőrzését és fejlesztését, valamint az EU Biológiai Sokféleség Stratégiájának hazai megvalósítását célozta. Ennek egyik eleme volt Magyarország madáratlaszának elkészítése, de ebbe a sorba tartozik hazánk első ökosztisztéma alaptérképe (amely a madártani adatok elemzésében is fontos szerepet játszott), vagy éppen a zöld infrastruktúra alaptérkép is. Magyarország madáratlasza 420 madárfajt mutat be, 1700 ábra, térképek, grafikonok és 154 fénykép színesíti.

Segédlet mappában található a könyv módszertani leírása, az angol nyelvű összefoglaló, az irodalomjegyzék és a letölthető fájlok elnevezését ismertető dokumentum (letölthető pdf formátumban). Itt található egy, a fajokat összefoglaló táblázat, amely keresőként használható az egyes fajok könyvbeli leírásainak megnyitásához vagy a faj anyagait tartalmazó mappa megnyitásához.

Az E-mellékletek mappában a könyv elektronikus mellékletei: az adatgyűjtéssel és a modellezéssel kapcsolatos eredményeket, főbb adatokat összefoglaló táblázatok találhatók (letölthető pdf).

Fajok mappában, a 22 madárrend (Ordo) szerint csoportosítva találhatók az egyes madárfajok letölthető térképei, grafikonjai, elemzési háttéranyagai. A rendek és azokon belül a madárfajok sorrendje és sorszámozása az IOC 10.2 (Gill et al. 2021) rendszertani sorrendjét követi. A fajok anyagait tartalmazó mappák nevében a sorszám (001-421, a 191 technikai okok miatt kimaradt) után a faj ún. HURING kódja szerepel. A keresést a Segédlet mappában található összefoglaló táblázat segíti.

Megjelenítési névcsökkenő sorrend
alt text E-táblázatok_E-Annexes
alt text Fajok_Species
alt text Segédlet_Help
3 folders