Ének/Zene Tanuljunk Technológia

Google tuner – gitárhangolás a keresővel

A Google a napokban egy első hallásra meglepő eszközzel bővítette keresője képességeit. Az alapvetően információk keresésére használható szolgáltatás ugyanis mostantól – elsősorban húros – hangszerek hangolására is lehetőséget ad.

Az új Hangszerhangoló funkció használatának a felhasználóknak csak a „google tuner” kifejezést kell beírnia a keresőbe, aminek hatására az eredmények elején feldobja majd az új hangolóeszközt is. Utóbbi a kereséshez használt telefon vagy számítógép mikrofonját használja fel annak megállapítására, illetve megjelenítésére, hogy a hangszeren megszólaltatott hang megfelelő, vagy esetleg hamis-e. Természetesen a szolgáltatás sikeressége nagyban függ a használt mikrofon minőségétől, de telefonon is kiválóan használható.

Az Asszisztens funkcióval ellentétben, amelyhez a hangasszisztenst elérni képes eszközre is szükség van, ezt a hangolót egyszerűen előhívhatja a mobilon vagy asztali számítógépen a keresőben.

Természetesen a használt eszköznek rendelkeznie kell egy működő mikrofonnal, hogy hallani tudja a hangszer hangját, és ehhez engedélyt kell adni a böngészőnek a mikrofonhoz való hozzáférésre.

Google tuner Hangszerhangoló
Google tuner – Hangszerhangoló elsősorban húros hangszerek hangolására

A mostani egyébként nem az első eszköz, amit a Google a zenészek számára kínál: a cég ugyanis egy ideje már metronómmal is segíti őket. Ugyanakkor színválasztókockadobó és pénzfeldobó segédeszköz is megtalálható szolgáltatásai között.