Oktatás

Hányast kaptál csutakolásból? Rendhagyó tantárgyak az iskolákban

csutakolásból
(Pixabay)

Hányast kaptál csutakolásból? Néptáncot, solymászatot, sakkot, csillagászatot és lótenyésztést is tanulhatnak a diákok egyes iskolákban.

Az iskolaigazgatók hatásköre a nem hagyományos tárgyak felvételének kérvényezése a tantervbe, általában a kulturális örökség és a hagyományok őrzésével kapcsolatos tantárgyakról van szó, a szakközépiskolákban pedig olyan speciális tárgyakról, amelyeket például az iskolával együttműködő cég ajánl, hogy a diákok később könnyebben elhelyezkedhessenek. A tantárgyakat évről évre lehet változtatni, bekerülhetnek a tantervbe vagy kihagyhatják őket.

A további témakörök, amelyek a minisztérium útmutatása alapján beiktathatók a tantervbe: környezetvédelem, közgazdaság, pénzügyi ismeretek, valamint folyamatok és jelenségek a nagyvilágban.

Solymászatot tanulnak például a selmecbányai erdőgazdálkodási szakközépiskola diákjai. Néptáncóra több iskola hivatalos tantervében is szerepel, egy alapiskolában pedig csillagászatot tanulnak a hatodikosok, heti egy órában.
A középiskolákban gyakoriak az olyan új tantárgyak, amelyek a számítástechnikával, az IT-szektorral, matematikával és informatikával, a kutatással, valamint az autóiparral függenek össze.