Hazai hírek

200 euró gyerekenként, ha dolgozik a szülő – ígéri Matovič

Igor Matovič gyerekenként

Családtámogatási javaslatokat jelentett be ma Igor Matovič pénzügyminiszter. Az egyik a gyerekenként járó 25,50 eurós családi pótlék megemelése havi 30 euróra, 18 éves kortól havi 50 euróra, amíg a gyerek be nem fejezi főiskolai tanulmányait. Emelkedne a szakkörök látogatására adott támogatás, 12 euróról 70-re, növelni akarja az adóbónuszt a 23-46 euró közti összegről 70 euróra, a gyerek 18 éves koráig. Az üdülési bónusz 6 euróról 30-ra emelkedne – a támogatások egy része attól függ, hogy dolgozik-e a szülő, vagy sem.

Matovič számításai szerint ezek a támogatások 200 eurót tesznek ki, ha legalább az egyik szülő dolgozik, nem dolgozó szülőknél 100 eurót.

A szakkörlátogatásra adott támogatást az egész adóreform lényegének nevezte. Ezt minden gyerek megkapná, függetlenül attól, hogy dolgoznak-e a szülei. „Azért, mert több száz ezer gyerek nem jár semmilyen szakkörbe, ebben feltehetően közrejátszik a család anyagi helyzete is” – mondta Matovič.

Az állam jelenleg 12 eurót fordít gyerekenként ilyen célra, de ezt a pénzt nem a családok kapják. Matovič ezt emelné havi 70 euróra a gyerek 18 éves koráig. Azonban a szülő nem készpénzt kapna, az összeget kártyára vagy elektronikus számlára töltenék fel, és csak meghatározott dolgokért lehetne fizetni belőle. Ilyenek lennének a szakkörök, korrepetálás, színház- és múzeumlátogatás, Matovič a nagyobb gyerekeknél elképzelhetően tartja például a konditermet is.

Adóbónusz

Ez a rész természetesen csak a dolgozó szülőkre vonatkozik. Az adóbónusz a gyerek korától is függ, most havi 23 és 46 euró közti összeg. Az új javaslat szerint minden gyerek után akár 70 euró lehetne, annak 18 éves koráig. Nemcsak a pillanatnyi munkavállalás lenne feltétel, hanem az is, hogy a szülő keresete egy meghatározott összeget elérjen az adott évben, tehát tartós állásról legyen szó, ideiglenes elhelyezkedés nem lenne elegendő. Matovič szerint ez „mágnesként” fog hatni a nem dolgozó szülőkre, hogy tartósan munkát vállaljanak.

Üdülési bónuszt is csak dolgozó szülő kapna. Összege 30 euró lenne minden gyerek után, annak 18 éves koráig, ám ezt is a fent ismertetett „kártyás” módszerrel folyósítanák és csak belföldi turizmusra lehetne felhasználni.

Matovič terve összességében körülbelül 1,2 milliárd euróval terhelné az államkasszát.