Kitekintő

Miért finnugor nyelv a magyar?

nyelv a magyar Nádasdy Ádám

Nádasdy Ádám kapja idén a Városmajor 48 Irodalmi Társaság Alapítvány életműdíját, amelyet az alapítvány kuratóriuma ítél oda minden évben a kortárs magyar irodalom egy-egy alkotójának. Legújabb könyvének címe: Milyen nyelv a magyar?

A kuratórium elnöke Vörös T. Károly, tagjai: Csáki Judit, Csordás Gábor, Ferencz Győző, Márton László, Reményi József Tamás és Tunyogi László. A díjat december 19-én adják át, a rendezvényt a járványügyi intézkedéseknek megfelelően zárt körben rendezik. Ferencz Győző laudációja a Litera és az Alapítvány Facebook-oldalán a díj átadásának napjától elérhető.

Az alapítvány 2018-as megalakulása óta háromszor osztották ki eddig az életműdíjat: 2018-ban Spiró György, 2019-ben Végel László, tavaly pedig Rakovszky Zsuzsa kapta az elismerést. Nádasdy Ádám és Károlyi Csaba beszélgetése 2022. január végén az Alapítvány Facebook-oldalán lesz látható.

Miért finnugor nyelv a magyar?Legújabb könyvéről:

„Miért finnugor nyelv a magyar? Nos, azért, mert a nyelvészek ezt állapították meg. Ez bizony ilyen egyszerű. A gombák nem növények. Miért nem? Mert a biológusok ezt állapították meg. A gombák ugyanis nem tudják a szenet a levegőből fölvenni, mint a növények – tehát nem növények. Egyébként én úgy ránézésre növénynek mondanám őket, hiszen a földből nőnek ki, és nem tudnak elszaladni, de úgy látszik, az én kritériumaim nem mérvadóak.”

„Ez a kis könyv a magyar nyelv iránt érdeklődőknek szól. Igyekeztem érdekes dolgokat elmesélni erről a gyönyörű nyelvről (ezt mint magánember mondom; a nyelvészet nem ismeri a »gyönyörű« fogalmát!), de célom nem a kimerítő leírás volt.

Se nem tankönyv ez, se nem kézikönyv – viszont remélem, sokak érdeklődését fel tudja kelteni, és előveszik a könyv végén felsorolt további olvasmányok valamelyikét. Néhol azért eléggé szakszerű leszek, mert muszáj megmutatni, hogyan dolgozik a nyelvész és milyen alapon teszi megállapításait – hogy mi az a »gyök«, mi bizonyítja a finnugor eredetet, miért nincs egyszerűsödés, miért olyan nehezen érthető a Halotti Beszéd, miért tér el a helyesírás a kiejtéstől, és így tovább.
Az itt leírtakat (néhány dologtól eltekintve) nem én találtam ki, hanem tudós elődeim és mai kollégáim vették észre, kutatták ki és írták meg.”

Nádasdy Ádám

 

(A könyv kapható a könyvesboltokban és online is megrendelhető.)