Hazai hírek Oktatás

Az oktatásügy reformjáról…

Az oktatásügyi miniszter sajtótájékoztatója az oktatásügy éppen most esedékes legújabb reformjáról… 300 szakember készítette…

A tanárok, az igazgatók és különösen a szülők már régóta követelik a diákok tanulásának megváltoztatását. Sok szülő úgy látja, hogy a gyerekek olyan dolgokat tanulnak, amelyek feleslegesen stresszelik és terhelik őket. Az oktatási tartalmi reform lényege, hogy a gyerekek örömmel és nagyobb jólétben tanuljanak. „A tanulók gyakran sok ismeretet tanulnak, de nem tudják, hogyan kell alkalmazni a gyakorlatban. A tantárgyak közötti tananyag nem kapcsolódik egymáshoz, és nem épül egymásra. Előfordul például, hogy egy diáknak fizikából ki kell számolnia egy példát, de a képletet csak egy évvel később tanulja meg matematikából, vagy fizikából gyorsított mozgást tanul, de matematikából még nem ismeri a kvadratikus egyenletet” – hangsúlyozza Branislav Gröhling, az oktatási miniszter .

A tanulók többé nem csak „magolni” fognak és a bemagolt anyag szó szerinti ismétlése lesz a feladat. A tanárok most a mindennapi élethelyzetekben szükséges kritikus gondolkodásra, reflexióra, felfedezésre és kreativitásra fogják őket rávezetni. A tanulóknak például megtanítják, hogy a romantika az irodalomban ugyanazt a történelmi korszakot jelenti, mint a képzőművészetben, a zenei művészetben vagy a történelemben, ami sajnos gyakran nem így van. A változások abban is megmutatkoznak, hogy a tanulók modern módon tanulnak majd, többek között számítógépek, táblagépek vagy mobiltelefonok használatával, és nem csak az informatikaórákon.

https://www.minedu.sk/b-groehling-predstavujeme-zakladny-dokument-zmien-v-obsahu-vzdelavania/