Hazai hírek

Sztrájkkészültség az iskolaügyben

Sztrájkkészültség
A Szlovák Pedagóguskamara is tiltakozott az elmaradt béremelés miatt, és elküldte a kormánynak a Teljesületlen választási ígéretek plakátját (Fotó: SKU)

Sztrájkkészültség van az iskolaügyben, mert az Oktatási és Tudományos Dolgozók Szakszervezete (OZPŠaV) sztrájkot és nyomásgyakorló akciókat tervez, ha a kormány nem emeli 10 százalékkal az összes iskolaügyi alkalmazott bérét.

A kormány csupán 3 százalékos béremelést tervez az oktatásügyben, azt is csak 2022. július 1-től, emellett egyszeri, 350 eurós prémiumot adna.
A szakszervezet szerint ez az oktatásügy megcsúfolása a járvánnyal való közel kétéves küzdelem után, emellett a kormánypártok választási ígéreteinek megszegése.

Idén nem emelkedtek a bérek az oktatásügyben.

A szakszervezet szerint az iskolaügy ugyanolyan válságban van, mint az egészségügy, a pálya egyáltalán nem vonzza a fiatalokat, és egyes régiókban hamarosan szó szerint nem lesz, aki tanítsa a gyerekeket.

A 10 százalékos béremelés mellett a szakszervezet az eddigi pótlékok és juttatások fenntartását követeli, további a nem pedagógiai alkalmazottak bértáblájának módosítását úgy, hogy a kezdő fizetés a minimálbér legyen.