Hazai hírek

Eldőlt: Kötelező a heti három iskolai testnevelésóra!

torna, testnevelés, kicsik mozgáskészsége
(Foto – Pexels)

Ma megszavazta a parlament a kötelező tornaórák számának emelését. Szeptembertől az alapiskolában heti három, a középiskolában heti kettő kötelező tornaóra lesz.
A javaslat egyébként nagy ellenkezést váltott ki az iskolák részéről, de az előterjesztő OĽANO és a Sme rodina egy felméréssel érvelt, mely szerint a gyerekek 30 százaléka csak az iskolai tornaórákon mozog, és további 40 százalékuk is csak elvétve sportol vagy végez az iskolán kívül valamilyen testmozgást.

Kétségtelenül többet kellene mozogniuk a gyerekeknek, viszont ez a törvénymódosítás azon nem változtat, hogy az alapiskolák 50 százalékának nincs saját tornaterme, más iskola tornatermébe járnak a diákok, ha van erre lehetőség. Így viszont még nehezebb lesz megszervezni az órabeosztást.
Ezért 2025 szeptemberéig kivételt kapnak az óraszám emelése alól azok az alapiskolák, amelyeknek nincs saját tornatermük.

Egyébként a statisztikai adatok szerint az alapiskolás tanulók 18 százaléka még nem látott tornatermet belülről, továbbá az iskolai tornatermek 20 százaléka rossz, alig használható állapotban van.

Egy tornaóra a feje tetejére állítja az egész tanítást

Azokban a kisiskolákban nem kell szeptembertől emelni a tornaórák számát, ahol kevesebb mint öt osztály van.
Kivételt képez az egyházi iskolák negyedik évfolyama is, ott hittan lesz tornaóra helyett. Ugyanis ezekben az iskolákban a heti szabad órakeret csak egy órából áll, ezen hittant tanulnak. A többi alapiskolának a heti szabad órakeretet felhasználva kell megemelnie a tornaórák számát.