Felhívások Közösség

Több mint negyedmillió gyermek megfertőződésére számítanak

vakcinák negyedmillió A gyermekorvosok felhívják a figyelmet, hogy a nálunk szintén terjedni kezdő omikron jelű újkoronavírus-változattal sokkal több gyermek fertőződhet meg, mint az előző járványhullámok során. A több fertőzött közül nagy valószínűséggel jóval több kerül kórházba is – írja a Denník N.

Nemzetközi tapasztalatok igazolják, hogy az oltatlan gyermekek körében is roppant sebesen terjed el a fertőzés.

„Szlovákiában is kimutatható a növekedés a pediáterek rendelőiben. A gyors terjedés miatt a beoltatlan gyerekek várhatóan mind elkapják a fertőzést, és a nagy esetszám miatt jóval több gyerek kerülhet súlyos tünetekkel kórházba” – figyelmeztetett Alexandra Bažinová járványszakértő.

A leggyakoribb tünetek a gyerekek omikronnal való megfertőzése során: láz, köhögés, hányás, nehéz légzés, hasmenés és görcsök.

„Szerencsére a gyermekeket és a fiatalokat ez a vírusváltozat is kevésbé sújtja olyan súlyos tünetekkel, mint az idősebbeket” – mondja a szakértő.

A járvány kezdete óta 18 éves korig 1400 gyermek került kórházba, 20 szorult mesterséges lélegeztetésre, 12 gyermek számára volt a fertőzés végzetes kimenetelű. Szlovákiában több mint egymillió 18 év alatti gyermek él. 20 éves kor alatt 167 000 pozitív esetet mutattak ki a PCR-tesztek. Az eddigi adatok alapján a szakemberek 250-350 ezer oltatlan gyermek megfertőződését jelzik előre.

A legveszélyeztetettebbek a legkisebbek, a tinédzserek és az állapotos nők, minthogy az omikron lappangási ideje mindössze 2 nap.

Ezért a szakemberek arra kérik a szülőket, éljenek a lehetőséggel, oltassák be gyermekeiket, hogy megvédjék őket és családjukat az esetleges tragédiától.