Kitekintő

Jack Kirby, akinek a Marvel-birodalmat köszönheti a világ

Jack Kirby

105 esztendeje már, hogy megszületett Jack Kirby, az amerikai képregények egyik legkiemelkedőbb rajzolója, akinek művészete és munkássága nagyban befolyásolta a szakmát.

Már 18 évesen segédrajzolóként dolgozott Popeye és Betty Boop-rajzfilmeken, majd beállt asszisztensnek Will Eisner stúdiójába. 1941-ben Joe Simonnal együtt találták ki Amerika Kapitány, az első hazafias szuperhős figuráját.

Karrierje nagy részét innentől kezdve a Marvel Comicsnál (illetve annak jogelődjénél) töltötte, bár időközben sokat dolgozott a DC Comics-nak is. Utóbbi cégnél hozta létre a Challengers of the Unknown sorozatot, amely számos tekintetben a Fantasztikus Négyes előfutárának tekinthető. A hatvanas években beindult Marvel-univerzum egyik legfőbb építőmestere volt Stan Lee-vel együtt. Ő volt az első rajzolója a Fantasztikus Négyesen kívül a Hulknak és az X-Men-nek is.

Mindkét nagy kiadónál lehetőséget kapott új, saját figurák és sorozatok indítására is, amelyeket idővel integráltak a Marvel- és DC-univerzumba, és más szerzők folytatták a Kirby által megkezdett történeteket. Ilyenek voltak a DC-nél az Új Istenek, a Mister Mirákulum vagy a Forever People, illetve a Marvelnél az Örökkévalók. Jogi viták miatt szakított a két naggyal, és kisebb, független kiadóknak hozott létre további sorozatokat, mint a Captain Victory.

Kapcsolódó:

Amerika kapitány „nevezetes pofonjával” indult el a képregényes világhír felé Jack Kirby
The story of how Jack Kirby ‘saved Marvel’s ass’ is now a comic