Kitekintő Technológia

Itt a Roboto Serif – Új betűkészletet adott ki a Google

Roboto Serif
Roboto Serif

A Google bejelentette, hogy egy új betűtípust (ún. font-ot) tett elérhetővé a nyilvánosság számára. A cég által „Roboto Serif”-nek elnevezett betűkészletről a cég azt állítja, hogy azzal jóval könnyebbé válik az olvasás szinte minden kijelzőn.

„A Roboto Serif egy változó betűtípusú család, amely kényelmes és akadálymentes olvasási élményt biztosít. Minimális és magas fokon funkcionális, bárhol hasznos (még az alkalmazások interfészeiben is), mivel a kiemelt típusok és a kővér, félkövér típusok átfogó készletét kínálja az optikai méretek széles skáláján. Bár kifejezetten arra tervezték, hogy jól működjön a digitális médiában, a mai méretek és felbontások teljes skáláján, ugyanolyan kényelmes az olvasás és a munka vele a nyomtatott médiában is”, írja új betűtípusáról a Google.

A Google új Robot Serif betűkészlete
A Google új Robot Serif betűkészlete

A Roboto Serif – mint neve is mutatja – az ún. „serif” (talpas) betűtípusok sorát gazdagítja, amik lényege, hogy a betűknek „talpa” van, illetve vonalaik végét egy merőleges szakasz zárja le. Ugyanakkor a Google új fontja kivételes ezek között abból a szempontból, hogy ez nem minden betűre igaz benne, csak azokra, amiknél az olvashatóságot és egyértelműséget segíti ez, máshol azonban elhagyásra kerültek a szóban forgó elemek. Emiatt a Roboto Serif nem csak serif, de sans-serif betűtípusok mellett is jól néz ki, és nem üt el élesen azoktól.

A Google a Roboto Serif-et szabadon letölthetővé tette betűtípus-katalógusából az Open Font licensz alatt, ami – kicsit leegyszerűsítve – azt jelenti, hogy azt bárki ingyenesen felhasználhatja mind nyomtatott, mind digitális alkotásaiban, és függetlenül attól, hogy azokkal keres-e pénzt vele, vagy sem.

Az új betűtípus azonban nem csak a régi Roboto betűket tartalmazza, néhány serif betűvel kiegészítve: a Google UX menedzsere, Rob Giampietro szerint minden egyes betűt a nulláról rajzoltak újra, hogy olyan betűtípust hozzanak létre, amely „a Robotóra emlékeztet, de új és eredeti designt képvisel„. Az új betűtípus továbbra is ugyanazokat a függőleges arányokat használja, mint a Roboto Sans, lehetővé téve a serif és a sans-serif változatok keverését egyetlen dizájnban.

Valószínűleg az is segít, hogy a vaskosabb, retro stílusú szerif betűtípusok újra divatba jönnek, miután évekig a minimalista sans-serif betűtípusok domináltak. A serif betűtípusok könnyebben olvashatónak számítanak, köszönhetően a jobban elkülönülő betűformáknak, amit a Google új betűtípusa tovább bővít azzal, hogy változó betűtípus, amely automatikusan képes megváltoztatni és optimalizálni a betűformákat a különböző méretű kijelzőkhöz.