Versenyek

Kassai diák nyerte a Pázmány Bölcs-Ész középiskolai tudásversenyt

Egész Magyarországról és a határon túlról is érkeztek diákok a Pázmány Sophianum központi épületébe, hogy összemérjék tudásukat (Fotó: Pázmány Péter Katolikus Egyetem)

Brezo Ferenc, a kassai Márai Sándor gimnázium diákja nyert a Bölcs-Ész budapesti döntőjében, a nemzetközi tanulmányok témakörben.

Brezo Ferenc (Fotó: FB – Márai Gimi)

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem 2014 óta rendezi meg a középiskolások tudásversenyét. Idén négy tárgykörben, három fordulóban mérhették össze tudásukat. Irodalom, történelem, régészet és nemzetközi kapcsolatok témakörében először két írásbeli fordulóban. Ezután az egyetemi oktatókból álló zsűri tantárgyanként a legjobb tíz versenyzőt juttatta a döntőbe.

A január 28-i budapesti döntőben nemcsak a lexikális tudást, hanem az előadóképességet, a kritikai gondolkodást és a kreativitást is értékelték.

A diákok változatos feladatokat megoldva adhattak számot a felkészültségükről a verseny során. A teljesítmények értékelése során a zsűri megállapította, hogy a versenyzők a kifejezőkészsége, kritikai gondolkodása, kreativitása kitűnő, és ismereteik jóval meghaladják kortársaikét.
Az egyetem közlése szerint a verseny győztesei magas pénzjutalomban, a különdíjasok, az 1. helyezettet felkészítő tanár és az 5–10. helyezett versenyző értékes könyvutalványt vehettek át.