Hazai hírek

Könnyen kikereshető, nőtt-e nálunk a sugárzás a csernobili orosz támadás miatt

nőtt-e nálunk a sugárzás a csernobili orosz támadás miatt
Az erőmű látképe északnyugatról, Pripjaty felől, 2007-ben, Foto: Cs Szabo

A természetes háttérsugárzás átlagos mértéke térségünkben 50-200 nSv/óra (nanosievert/óra) között változik. A sugárzás nálunk nem emelkedett meg azóta, hogy az orosz hadsereg tűzharcban elfoglalta a csernobili erőmű környékét és az egykori atomerőművet. Jelenleg 100 nSv/óra körüli adatokat mérnek Szlovákia területén és a régióban.
A szlovák Atomenergia Hivatal (ÚJD) erősítette meg, hogy nálunk nem nőtt a sugárzás. Ezt egyébként több honlapon is lehet ellenőrizni, a mérési adatokat tízpercenként frissítik.
Két magyar nyelvű honlap is elérhető:

https://www.met.hu/levegokornyezet/gammadozis_teljesitmeny/magyar/
https://www.met.hu/levegokornyezet/gammadozis_teljesitmeny/szlovak/

A szlovákiai SHMÚ adatai itt tekinthetők meg:
https://www.shmu.sk/sk/?page=1&id=radioaktivita
Az összehasonlítás kedvéért az elmúlt egy hónapban mért adatok is hozzáférhetőek.

Mi történt Csernobilban?
Csernobilból jelenleg lehetetlen ellenőrzött hírekhez jutni az atomerőmű állapotával kapcsolatban. A szakértők azonban azt feltételezik, hogy nem a lezárt objektum palástjának megsérülése miatt nőtt meg kissé a radioaktivitás. Az ok maga az orosz katonai csapatmozgás: a talajban ma is van lerakódott radioaktív szennyeződés, és a nehéz harci járművek mozgása miatt újból a levegőbe került. A szakértők ugyanakkor nem észleltek a határértéket meghaladó veszélyes radioaktivitást, és feltételezésük szerint legfeljebb Csernobil 30 kilométeres körzetében emelkedhet a sugárzás.