Hazai hírek Oktatás

Stredna – Mobilapplikáció a kilencedikesek iskolaválasztásához

strednaSegíthet a továbbtanulás megszervezésében az a kilencedikes tanulóknak szánt „Stredna” nevű szlovák nyelvű mobiltelefonos applikáció, amelyet az oktatásügyi tárca és a Digital League polgári társulás fejlesztett ki. Az alkalmazás nemcsak listázza a felhasználóknak a középiskolákat, de az érdeklődési körük pontosítására tesztet is kínál a számukra.

„A középiskolák manapság számos kiváló és vonzó szakot kínálnak, s a tanulók ennek az applikációnak köszönhetően egy karnyújtásnyira kerülhetnek hozzájuk. Az alkalmazás egy személyiségi tesztet is kínál a számukra, amely néhány kérdés megválaszolását követően meghatározza a felhasználó személyiségének típusát, és javaslatot tesz a számára a neki testhezálló iskoláról” – magyarázta Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter.

Az applikáció – amely a Stredna.sk honlapon érhető el – tájékoztatja az alapiskolák tanulóit a középiskolákról, a középiskoláknak pedig lehetőséget teremt a bemutatkozásra. „Az applikációban jelenleg 574 különféle szakirányú középiskola szerepel – a gimnáziumoktól kezdve, a szakközépiskolákon át, a konzervatóriumokig bezárólag. Az appba minden középiskola – kivétel nélkül – regisztrálhatja magát” – közölte az oktatásügyi tárca.

A keresés során a felhasználó kiválogathatja magának az applikációba regisztrált, neki tetsző iskolákat. A rendszerben szerepelnek az egyes iskolák elérhetőségei, fotógalériái és más érdekes információk.