Hazai hírek

Rendhagyó javaslat a pedagógusbérek emelésére

Tízmillió pedagógusbérek
Illusztráció – pixabay

A pályakezdő pedagógus kevesebbet keres, mint egy eladó, a rossz tanár ugyanannyit kap, mint a jó, a bürokratikus rendszer miatt nem számít a minőség és az elvégzett munka, csak a ledolgozott évek – ezekre a józan megállapításokra jutott a Gazdasági és Társadalmi Elemzések Intézete (INESS) a pedagógusbérek elemzése során.

Beszéljünk józanul a pedagógusbérekről – ezt a címet adta elemzésének az intézet, és arra jutott, hogy a bérezés egyáltalán nem követi a keresletet és a kínálatot, nem reagál a regionális megélhetési különbségekre, továbbá a tanárok felkészültségére, aktivitására, eredményeire.

Ezért aztán nincs egyensúlyban a bér és a teljesítmény.
A béreket csak az adminisztratíva és a bértábla mozgatja – pontosabban nem mozgatja – állítja az INESS, és lehetséges megoldásként azt javasolja, hogy kevesebbet nyomjon a latban a bértábla, az iskolaigazgató pedig bizonyos fokig differenciáltan dönthessen a jutalmazásról az elvégzett munka, és az alapján, hogy mekkora „értéket” jelent egy-egy tanár az iskolának – például mert olyan szakos pedagógus, amiből hiány van.
Az INESS szerint az oktatási tárca differenciált béremelést dolgozhatna ki a felsorolt elvek alapján anélkül, hogy évi több százmillió eurót kelljen előteremteni az általános béremelésre.

A kutatóintézet adatai szerint a pedagógus-átlagbér Pozsony megyében bruttó 1484,60 euró, Eperjes megyében 1510,50. A megélhetési költségek viszont jóval magasabbak Pozsonyban, a nemzetgazdasági átlagot tekintve pedig a fővárosi bérek 54,3 százalékkal magasabbak, mint Eperjes megyében.
Ennek következtében Pozsonyban a legnagyobb a tanárhiány, ezért a bérezésnél figyelembe kellene venni a regionális megélhetési különbségeket. (Más területeken, például a rendőrségnél ez már működik, például lakhatási hozzájárulás formájában.)

A pályakezdő pedagógusok bérében sincsenek eltérések, országosan bruttó 970 eurót kapnak, dolgozzanak bár a fővárosban, vagy egy kelet-szlovákiai faluban. Eközben egy eladó kezdő fizetése az INESS szerint Pozsonyban bruttó 1100 euró, Kisszebenben pedig 890.

Térjünk a tárgyra

„A bértábla szerinti jutalmazás csak a formai dolgokat veszi figyelembe” – írja az INESS, vagyis hogy a tanár „leadta az anyagot” a diákoknak, illetve hogy hány évet töltött már el a katedrán. A jutalmazás során egyáltalán nincs figyelembe véve, hogy ki milyen szakos – és itt nem arról van szó, hogy egyik tantárgy fontosabb vagy előbbre való a másiknál.

Az igazgató így kénytelen ugyanolyan fizetést kínálni például egy történelemtanárnak, mint az informatikatanárnak – holott a munkapiaci adatok szerint elég történelemtanár van, informatikatanárból viszont elképesztő a hiány.