Szabadidő

Meghökkentő optikai csalódások

Az optikai csalódások (más néven vizuális illúzió) akkor keletkeznek, ha az agyban feldolgozott kép eltér az objektív valóságtól. A szem által gyűjtött információ az agyban kerül feldolgozásra, hogy egy olyan észleletet adjon, ami nem egyezik az ingerforrás egy fizikai mértékével. Három fő típust különböztetünk meg: szó szerinti optikai csalódásokat, melyek olyan képeket hoznak létre, melyek különböznek azoktól a tárgyaktól, amelyek kiváltják őket; fiziológiai illúziókat, melyek hatást gyakorolnak a szemek és az agy egy jellegzetes típusának túlzott ingerlésére (világosság, dőlés, szín, mozgás); és kognitív illúziókat, ahol a szem és az agy tudattalan következtetéseket von le. Ezek „elme játékokként” is ismertek lehetnek.

Kávéházi fal illúzió

A vízszintes szürke vonalak ezen a képen ferdének tűnnek, de valójában teljesen párhuzamosak.

Fáj már a fejed? Fibonacci/Wikimedia Commons

Ezt a híres képet Richard Gregory pszichológus nevezte el kávéházi falillúziónak az 1970-es években. Ez egy klasszikus optikai csalódás, amely az 1800-as évek végére nyúlik vissza. A jelenség mögött meghúzódó tudományról Gregory 1979-es tanulmányában itt olvashatsz.

Íme egy másik példa a „kávéházi fal illúzióra”.

Victoria Skye „Skye Blue Café Wall” illúziója. Victoria Skye jóvoltából

A klasszikus optikai illúziónak ez a változata 2017-ben második helyezést ért el a Neural Correlate Society „Az év legjobb illúziója versenyen”.

A képen összesen 12 fekete pont van, de nem láthatod mindet egyszerre.

Optikai illúzióban élünk
Szédülsz már? Ninio, J./Stevens, K. A./Észlelés

Ez az illúzió először 2000-ben jelent meg a „Perception” tudományos folyóiratban Jacques Ninio és Kent A. Stevens tollából, és azután terjedt el vírusként, hogy Kitaoka professzor megosztotta a Facebookon.

Bár bármelyik pontot, amelyre közvetlenül nézel, látnod kellene, a perifériás látásodban lévő pontok látszólag megjelennek és eltűnnek. Hogy miért? Nos, a legegyszerűbben fogalmazva, a perifériás látásunk nem túl jó.

Ez a hullámos padló valójában teljesen sík.

optikai illúzió
Egy 400 csempéből készült optikai illúzió. Duncan Cook/Casa Ceramica jóvoltából.

A brit Casa Ceramica csempecég padlótervezése nemrégiben vírusként terjedt el a Redditen. A cég egyik manchesteri bemutatótermének bejáratánál telepített illúzió megakadályozza, hogy az emberek a folyosókon rohangáljanak.

Ha ez nem lenne elég idegesítő, az illúzió csak akkor működik, ha a bemutatóterem bejáratával szemben állsz. A padlóban lévő „horpadás” eltűnik, ha az ellenkező szemszögből nézzük.

A két narancssárga kör ezen a képen pontosan egyforma méretű.

 

A jobb oldali narancssárga kör sokkal nagyobbnak tűnik. Wikimedia Commons

Ezt az optikai illúziót Hermann Ebbinghaus német pszichológus fedezte fel, majd 1901-ben Edward B. Titchener brit pszichológus népszerűsítette.

Az így Ebbinghaus-illúzióként vagy Titchener-körökként ismert effektus azt szemlélteti, hogy agyunk „hogyan használja a kontextust a tárgyak méretének meghatározásához”. Mivel a bal oldali narancssárga kört körülvevő kék körök olyan nagyok, a narancssárga kör ehhez képest kisebbnek tűnik. Ha ezt szembeállítjuk a jobb oldali apró kék körökkel, a narancssárga kör viszonylag nagyobbnak tűnik.