Könyvajánló Szabadidő

Titokzatos találkozás Chaszam Szóferrel

Különleges újdonsággal bővül a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás nagy sikerű, díjnyertes sorozata, a „Pozsonyi mesék”. Viera Kamenická „Chatam Sofer alebo moje tajuplné stretnutie s rabínom” (Chaszam Szófer, a pozsonyi csodarabbi) című kötete a legendás pozsonyi rabbit és a régi zsidó Pozsony szinte teljesen letűnt világát mutatja be az olvasóknak – gyermekeknek és szüleiknek egyaránt.

A Duna-rakparton, a villamosalagút szájától nem messze van egy kissé rejtélyes hely. Annak a régi zsidó temetőnek a maradványai rejtőznek a föld alatt, amelyben a nagyhírű pozsonyi tudós „csodarabbi”, Chaszam Szófer végső nyughelye is található.

A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás az ő személyének szentelte „Pozsonyi mesék” című sorozatának legújabb kötetét. A „Pozsonyi zsidó mesék” sikere után a szerző, Viera Kamenická olyan témához nyúlt, amely a város történetéhez kapcsolódó számos autentikus eseménynek köszönhetően minden bizonnyal széles olvasóközönséget vonz majd.

De adjuk át a szót egy igazi szakértőnek, hadd mutassa be a kötetet ő.

Dr. Katarína Mešková Hradská, a Szlovák Tudományos Akadémia Történeti Intézetének munkatársa a következőket írta Viera Kamenická könyvéről: „A Chaszam Szófer személye felé fiatalkora óra szűnni nem akaró érdeklődéssel és nem titkolt csodálattal forduló Kamenická ebben a műben kamatoztatta a híres rabbival kapcsolatos, kitartóan gyűjtött információit és dokumentumait, felidézve Chaszam Szófer életét és gondolkodásmódját (filozófiáját és világnézetét), egészen a földi életből való távozáság. A szerzőnek meg kellett találnia a hangot, hogy érthető formában mutassa be, tárja az olvasók elé a rabbi páratlan és összetett személyiségét. A jól érthető stílusú mű visszavezeti az olvasót a zsidó Pozsony múltjába, felelevenítve a zsidó közösség történetét. Kamenická magával ragadó előadásmódja révén a gyermek (és felnőtt) olvasó a zsidó gondolkodó sorsának szemlélőjévé válik. A szerző a hitelességet megőrizve szövi bele a bölcs rabbi életét a cselekménybe, az események forgatagába, felelevenítve a múltat a jelenben, hogy megőrizze azt a jövő nemzedékek számára.” 

Viera Kamenická „Chatam Sofer alebo moje tajuplné stretnutie s rabínom” című, Dušan Nágel illusztrációival díszített műve nem valódi mese, inkább utazás a zsidó Pozsony álmainak, emlékeinek, legendáinak és történetének világában. Emléket állít egy egyetemes jelentőségű személyiségnek, aki a régi Pozsonyban talált otthonra és vert gyökeret.

A kötetben a zsidó vallás, történelem és kultúra kifejezéseinek rövid magyarázata is megtalálható.

Bízunk benne, hogy a műnek számos elégedett olvasója lesz a gyermekek és szüleik, valamint a Pozsony története iránt érdeklődők körében. A zsidó Pozsony és a kortársai által „nemzedéke lámpásának” nevezett bölcs és jellemes Chaszam Szófer története emlékezetes olvasmányélményt nyújt.

A kötet megvásárolható a Pozsonyi Kifli Pt. webáruházában ( https://bratislavskerozky.sk/eshop), valamint személyesen, a polgári társulás irodájában (Rajská 15., 3. emelet).