Kitekintő Technológia

A Vadászsólyom holdszonda vége

A NASA – Astrobotic Technology Company együttműködésével megépült Peregrine (‘Vadászsólyom”) holdszonda  2024. január 8-án hétfőn indult útnak a floridai Cape Canaveral űrközpontból. Küldetését sajnos nem tudta teljesíteni, mivel súlyos technikai problémák miatt nem tudott leszállni a Holdon.

A Peregrine összeszerelés közben az Astrobotic Company amerikai magánvállalat pittsburgh-i központjában 2020-ban (Astrobotic Technology, SPACE.COM, 2022.04.22.)

Új tervek szerint az amerikai Peregrine holdszondát a Föld légkörébe irányítják, ahol el fog égni, mint egy meteoroid, továbbá a hordozórakétájának az utolsó gyorsító fokozata is hasonlóan fejezi be világűrbeli útját. A Peregrine 2024. január 18-án csütörtökön, magyar idő szerint a késő esti órákban fog belépni a Föld légkörébe.

Még az indítás után néhány órán belül súlyos technikai hibák sorozata következett be, amelyek következtében meghiúsult a leszállás égi kísérőnk igen rejtélyes ősi vulkanikus vidékén, a Gruithuisen-dómok területén. A napelemek nem fordultak a Nap felé, ezért lemerültek a szonda akkumulátorai. Még ennél is alapvetőbb és javíthatatlan hiba volt a szonda hajtóművének bekapcsolásakor a nagy mennyiségű hajtóanyag elvesztés. A későbbiek során is folyamatos és megállíthatatlan volt a hajtóanyagvesztés elszivárgással. A probléma egyik látható következménye volt a szonda burkolatának durva eldeformálódása.

A Peregrine szonda külső burkolatán deformációk (“hullámok”) láthatók a fedélzeti kamera felvételén (Astrobotic Technology, Universe Magazine, 2024.01.15.).

A hajtóműhiba első óráiban a NASA és az Astrobotic szakemberei még reménykedtek abban, hogy ha a szonda leszállása nem is lehetséges, de legalább a Hold közelébe megkísérlik eljuttatni. Az üzemanyag elszivárgása azonban olyan mértékűvé vált, hogy esélye sem volt a Hold közelébe jutni. Végül az a döntés született, hogy a Peregrine űrszondát a Föld légkörébe vezérlik az üzemanyag maradékával. A Vulcan Centaur utolsó gyorsító fokozata, amelyről a szonda levált, eleve olyan pályán van, ami a Földbe vezeti a rakétafokozatot, ami szintén el fog égni a Föld légkörében.

A Peregrine földtávoli pontjánál volt 2023. január 13-án. Az útvonal a Föld felé visszavezeti a szondát (NASA, Astrobotic, Engadget.com, 2024.01.14.)
Az elméletileg meghatározott becsapódási hely Ausztrália északi partvidéke közelében lesz a Csendes-óceán Korall-tenger peremtengerében, de oda csak a szonda nagyobb darabjai hullhatnak le, mert jórészt el fog égni a légkörben.

A Peregrine szonda a légkörbe való belépése előtt 536 km-rel a Föld felszíne feletti magasságban mintegy 10,6 km/s relatív sebességgel közeledik bolygónkhoz. A szonda a képen balról közeledik (piros vonal). A piros pont Ausztrália északi partjainál a szonda felszíni vetületi pontja (NASA/JPL, Tony Dunn, Trevor Mahlmann, Twitter, 2024.01.13.).

Az képen a tervezett becsapódási hely látható az ausztrál partoktól északra, a Korall-tengeren. A legvégső nyugvóhely még változhat későbbi pályameghatározások függvényében (NASA/JPL, Tony Dunn, Trevor Mahlmann, Twitter, 2024.01.13.):