Kitekintő Közösség

Új európai törvény az online tér szabályozására

online térMegállapodott a digitális szolgáltatásokról és az online tér szabályozásáról szóló törvényről az Európai Tanács és az Európai Parlament.

Az új szabályozás kiterjed az alapvető jogok védelmére és a hamis tartalmak terjedésének megakadályozására az online térben. A felhasználók számára biztonságosabb és nyitottabb digitális tér jöhet létre, a vállalatok számára pedig kiegyenlítődnek a verseny feltételei.

A kiskorúakat célzó platformoknak többek között megtiltják a gyerekeknek szánt hirdetések közzétételét.

A törvény célja, hogy akadályozza az illegális tartalmak terjedését, így akár arra is kötelezheti a platformokat, hogy vészhelyzet, háború vagy járvány esetén határozottabban lépjenek fel a félrevezető információk ellen. Csökkenteni szándékozik a demokratikus folyamatokra és a közbiztonságra negatív hatást gyakorló szolgáltatások megjelenését, a nemi alapú erőszakra, valamint a kiskorúakra gyakorolt káros hatások kockázatát, valamint az olyan tartalmak népszerűsítését, amelyeknek súlyos következményei lehetnek a felhasználók fizikai vagy mentális egészségére.

Európai szinten szabályozza a nagy techcégek feladatait és a törvénysértő tartalmak kérdésében, ezért például a Twitter, a Facebook és a YouTube is köteles moderálni a hozzá feltöltött tartalmat.

A törvény az elfogadást követően legkésőbb 2024. január 1-jén lép hatályba.

Az online platformoknak, köztük a közösségi médiának és a piactereknek szigorúbb elvárásoknak kell megfelelniük, illetve intézkedéseket kell hozniuk annak érdekében, hogy felszámolják az illegális tartalmak, áruk és szolgáltatások közzétételét, beleértve a félretájékoztatást is. A médiaszolgáltatóknak információkat kell gyűjteniük és meg kell osztaniuk őket az értékesített termékekről és szolgáltatásokról a megfelelő tájékoztatás céljából. A kiskorúak számára elérhető platformoknak konkrét intézkedéseket kell hozniuk a gyermekek védelme érdekében, a többi között a nekik célzott hirdetések teljes betiltása révén. A digitális szolgáltatások felhasználóinak jogukban áll majd jogorvoslatot kérni a platformok által elkövetett jogsértések miatt elszenvedett károkért vagy veszteségekért, illetve hatékonyabban ellenőrizhetik személyes adataik felhasználásának módját.