Egyéb kategória Felhívások

Veszélyes felhívás terjed a gyerekek körében

Veszélyes

Életveszélyes felhívás, kihívás terjed a gyerekek között. A kihívás során felszólítják őket, hogy vegyenek be minden vény nélkül kapható gyógyszert, ami otthon van, majd rögzítsék videóra a szervezetük reakcióját, és osszák meg a közösségi oldalon.

Az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) a hírrel kapcsolatban közösségi oldalán óvva int a paracetamol tartalmú szerek ellenőrizetlen és túlzott használatától: az adott gyógyszerrel történő túladagolás következtésben fellépő mérgezés a beteg halálához vezethet.

„A paracetamol az egyik legelterjedtebb fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer. A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók és lázcsillapítók széles választékában találkozhatunk vele. A gyógyszert tartalmazó gyógyszerek alkalmazásakor azonban óvatosság és körültekintés szükséges” – közölte az intézet.

A kezeletlen mérgezés veseelégtelenséghez, májelégtelenséghez és tudatzavarhoz vezet, ami a beteg halálát is okozhatja.

A mérgezés tünetei közé tartozik az émelygés, hányás, izzadás, álmosság és apátia.

A ŠÚKL a mérgezés tünetmentes szakaszára is felhívta a figyelmet.

„Átmeneti javulás tapasztalható a beteg állapotában, ami negatívan befolyásolhatja a diagnózist. A tünetek azonban általában két nap után nagyobb intenzitással térnek vissza.”

Az Országos Gyermekgyógyászati ​​Intézet (NÚDCH) orvosai közlése szerint a múlt hónapban nőtt a paracetamol tartalmú szerekkel szándékosan túldagolt gyermekek száma az úgynevezett „paracetamol kihívás” következtében.

 

Kapcsolódó:

A megfelelő gyógyszeradagoláson akár emberi élet is múlhat!