Hazai hírek

Sztrájkkészültség az iskolaügyben: 10%-os béremelést mindenkinek!

üres osztály az egynapos félévi szünet béremelést
(Pixabay)

Sztrájkkészültséget hirdetett az Iskolaügyi Alkalmazottak Szakszervezete (OZPŠaV), június 15-én, szerdán pedig tiltakozó nagygyűlést tart Pozsonyban.

A szakszervezet 10 százalékos béremelést követelt július 1-jétől az összes iskolaügyi alkalmazott számára.

Pavel Ondek szakszervezeti elnök rámutatott, hogy január óta bruttó 646 euró a minimálbér, a pedagógusok átlagbére pedig bruttó 1387,10 euró, beleértve mindenféle pótlékot és jutalmat. A szakszervezet szerint a béremelés két miniszteren, az oktatásügyin és a pénzügyminiszteren múlik, vagyis Gröhlingen és Matovičon.

Gröhling kijelentette, ha tüntetni fog a szakszervezet, alighanem velük tart.

A BÉREMELÉSEK TÖRTÉNETE AZ OKTATÁSBAN

A közszolgálati munkát végző munkavállalók bértábláinak 3%-os emelésére vonatkozó javaslat a 2022. évi magasabb szintű kollektív szerződésben vállalt kötelezettség. A 2022. évi magasabb szintű kollektív szerződés tartalmáról folytatott kollektív tárgyalások során a 2022. évi 4,2%-os inflációs rátára vonatkozó előrejelzést vették alapul, ami jelentősen eltér a 2022-re vonatkozó legutóbbi 8,5%-os inflációs előrejelzéstől, míg más becslések szerint a 2022. évi infláció várhatóan jóval 10% felett lesz.

A Statisztikai Hivatal 2022 első negyedévére 9,3%-os fogyasztóiár-inflációt regisztrál az előző év azonos időszakához képest, míg a havi összehasonlítások 2022 következő hónapjaiban emelkedő tendenciát mutatnak. A prognosztizált kedvezőtlen gazdasági folyamatok alapján kérjük, hogy a közérdekű munkát végző munkavállalók bértábláját a 2022. évi magasabb szintű kollektív szerződésnél jelentősebb mértékben, 10%-kal emeljék meg.

A közalkalmazottak nem tárgyalhatnak a munkáltatójukkal a béremelésről, mivel a fizetésüket törvény határozza meg, ezért javasoljuk, hogy a benyújtó ne csak formálisan fogadja el a magasabb szintű kollektív szerződésben vállalt kötelezettséget, hanem értékelje a 2022-re vonatkozó legfrissebb makrogazdasági előrejelzéseket, és a magasabb szintű kollektív szerződésben vállalt kötelezettségen túlmenően 10%-kal emelje a bértarifákat, különben a közalkalmazottak reálbérszintje 2022-ben jelentősen csökken.

A BÉREMELÉSEK TÖRTÉNETE AZ OKTATÁSBAN béremelést
A BÉREMELÉSEK TÖRTÉNETE AZ OKTATÁSBAN
https://www.ozskolstva.sk/sk/Aktuality/udalosti-oznamy/od-dzurindu-po-hegera-alebo-historia-zvysovanie-platov-v-skolstve.alej