Hazai hírek Oktatás

A helyreállítási alapból több mint 170 millió eurót kapnak az iskolák

helyreállítási
A helyreállítási alapból kapnak több mint 170 millió eurót az iskolák

Augusztus 24-én sajtótájékoztatót tartott Eduard Heger, a Szlovák Köztársaság miniszterelnöke, Branislav Gröhling, a Szlovák Köztársaság oktatási, tudományos, kutatási és sportminisztere, valamint Lívia Vašáková, a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala helyreállítási tervekkel foglalkozó osztályának főigazgatója. Ismertették a helyreállítási terv négy oktatási felhívását. Céljuk az óvodák és alapiskolák kapacitásának bővítése, a középiskolák akadálymentesítése és a váltott műszakban (délelőtt/délután) történő oktatás megszüntetése.

A miniszterelnök szerint a kihívások közé tartozik az új, most épített óvodák befejezésének segítése, a váltott műszak megszüntetése az alapiskolákban, valamint az iskolaépületek akadálymentesítésének támogatása. „Biztosítani fogjuk az iskolákhoz való hozzáférést mindenki számára” – jelentette ki Heger. Hozzátette, hogy az alapiskolák kapacitását is bővíteni fogják pályázatok útján. A pénzeszközöket a helyi önkormányzatokhoz irányítják

Az önkormányzatok 2025-ig pályázhatnak, azzal az újítással, hogy nem lesz társfinanszírozás, vagyis a községeknek és a városoknak nem kell anyagilag részt venniük a projektekben.

„Felhívom az összes polgármestert, hogy vegyen részt a munkában. Az Oktatási Minisztérium, de az egész kormány is segítő kezet nyújt, hogy együtt minőségi oktatási szolgáltatásokat nyújthassunk a polgároknak” – zárta nyilatkozatát Eduard Heger.

Branislav Gröhling oktatási, tudományos, kutatási és sportminiszter elmondta, hogy néhány gyermeknek gondot okoz az óvodákba való bejutás. Az oktatási miniszter szerint az új óvodák bővítése és építése a helyreállítási terv első kihívása.

„A pályázat célja, hogy mintegy 12 300 óvodai férőhelyet hozzunk létre, és ezzel egyidejűleg legalább 30 százalékos elsődleges energiamegtakarítást érjünk el ezekben a felújított helyiségekben” – mondta Gröhling. Hozzátette azt is, hogy minden óvodaalapító – városi, önkormányzati, hatósági, egyházi alapító, magánalapító – pályázhat majd erre a felhívásra. A pályázat keretében az óvoda felújítására, korszerűsítésére, bővítésére és felépítményeire – mindenre, ami a kapacitás bővítését szolgálja.

70 millió euró jut majd az óvodai, 33,8 millió euró pedig az iskolai férőhelyekre. 34,6 millió euróval szeretnék átalakítani a két műszakban oktató intézményeket, míg 32,6 millió eurót az akadálymentesítésre szánnak.

A második felhívás az alapiskolákra vonatkozik

Az oktatási minisztérium az alapiskolák kapacitását is bővíteni kívánja. Az első felhíváshoz hasonlóan minden alapító pályázhat támogatásra. A felhívás célja az újjáépítés vagy építés.

„A harmadik felhívás a váltott műszakban történő oktatás megszüntetésére vonatkozik” – magyarázta az oktatási miniszter. A miniszter szerint a váltott műszak sem a tanulóknak, sem a tanároknak nem jó. 49 település, 49 önkormányzat pályázhat erre a kihívásra. Gröhling szerint 6300 diákról, 400 osztályról van szó. Ezek a gyerekek délután (is) járnak iskolába.

Az iskolák akadálymentesítése

Az oktatási miniszter szerint a fogyatékkal élő tanulóknak a lehető legjobb körülmények között kell részesülniük a középfokú oktatásban. „Azért vannak kijelölt középiskolák, mert a helyreállítási terv és az euróalapok között nem lehet átfedés. És mivel a következő programozási időszakban az euró-alapokat az általános iskolák kizárására is felhasználják, a gazdaságélénkítési terv ezért a kizárás ezen területén belül a középiskolákra irányul” – magyarázta Gröhling oktatási miniszter.

A helyreállítási tervben száz felhívás szerepel

„Ezek közül 28 már elindult, és ezek túlnyomó többsége az oktatási ágazatban zajlik” – mondta Lívia Vašáková, a Kormányhivatal helyreállítási tervekkel foglalkozó főosztályának főigazgatója. Vašáková szerint a felhívások gyors elindítása biztosítja, hogy teljesíteni tudják, amit vállaltak, mivel a helyreállítási terv törvényi kötelezettség.