Egyéb kategória

Korai fekvés és kelés – ideje visszaszoktatni a gyereket

reggel Korai
(Fotó – Pexels)

Tanévkezdés előtt egy héttel ajánlott elkezdeni visszaszoktatni a gyerekeket a korai lefekvésre és kelésre, iskolaidőben ez már sokkal nehezebb lesz.
A nyári szünetben sokkal később járnak aludni a gyerekek, és gyakran az ágyban is a mobilt nyomkodják. Ez máskor sem ajánlott elalvás előtt, és a visszaszoktatás részeként ezt teljesen mellőzni kellene.
A kisebb gyerekeknek segít, ha előbbre hozzuk és elegendő időt hagyunk a hagyományos esti rutinra: mosakodás, fogmosás, pizsamaosztás és jóéjt-puszi. A világító képernyő, mobil, számítógép ebbe nem fér bele. Ezeket elalvás előtt két órával ki kellene kapcsoltatni, bár ez nem könnyű feladat. A nagyobb gyerekeknél hasznos az elalvás előtti olvasás.

Az elegendő alvás különösen fontos a gyerekek fejlődéséhez, immunrendszerük működéséhez, ilyenkor regenerálódik a test, az agy pedig pihen.
A korábbi lefekvésre való visszaszoktatással pedig megúszhatjuk a szeptemberi rosszkedvű reggeleket, hisztizést, nyűglődést, és persze kialvatlanul tanulni sem lehet.

A gyerekek alvásigénye
6–13 éves kor: 9–11 óra
14–17 évesek: 8–10 óra