Hazai hírek

Influenza: A maszkot leszámítva mindaz érvényes, ami a koronavírusnál  

influenza, járvány, iskolák, megelőzés, COVID
(Pexels-foto)

Ebben nincs meglepő, hiszen ugyanúgy vírusról van szó.
Az influenzaszezon alatt gyakran kell szellőztetni az iskolákban és a munkahelyeken, ügyelni kell a kézfertőtlenítésre, és a felületeket is gyakran kell fertőtleníteni – javasolja Ján Mikas országos tiszti főorvos.

„Tanácsos kerülni a kézfogást, az ölelést, ne nyúljunk az arcunkhoz és a szemünkhöz, ne kölcsönözzük a személyes tárgyainkat” – mondta Mikas. Alapvető dolog, hogy tüsszentésnél, köhögésnél zsebkendőt tegyünk a szájunk elé.

Nem kötelező szájmaszkot viselni az iskolákban, az óvodákban vagy a munkahelyeken – mondta Mikas. „Ez az egyén belátásán múlik, különösen ha a betegség tüneteit kezdi tapasztalni, vagy éppen visszatér a kollektívába, miután felgyógyult.”

Akinél légúti megbetegedés tünetei jelentkeznek, annak otthon kell maradnia, nem szabad munkába, iskolába vagy óvodába mennie. „Aki beteg, forduljon orvoshoz” – hangsúlyozta Mikas.

Emellett A-, C-, E-, B-, valamint D-vitaminnal lehet erősíteni az immunrendszer. Ügyelni kell arra is, hogy naponta sétáljunk a friss levegőn, és eleget aludjunk.