Kitekintő

Miért van ma Telkes Mária a Google kereső főoldalán?

Miért van ma Telkes Mária a Google kereső főoldalán? – teszi fel a kérdést cikkében a HVG. Mert Telkes Mária, a napenergia kutatásának egyik úttörője, akinek munkássága ma, az energiaválság idején mindennél fontosabb.

A magyar származású amerikai feltaláló már akkor hitt abban, hogy a napenergia segítségével megváltoztatható az emberek élete, mikor még kevesen gondolták így.

Telkes Mária 1900. december 12-én született Budapesten, szülei nyolc gyermeke közül elsőként. Természettudományos érdeklődését és képességeit az akkor még Budapesti Tudományegyetem néven működő Eötvös Loránd Tudományegyetemen kamatoztatta. 1920-as diplomázása után maradt az ELTE-n, ahol 1924-ben a fizikai kémia területén szerezte meg doktori fokozatát. A rákövetkező évben költözött az Egyesült Államokba, ahol a clevelandi klinika biofizikai laboratóriumának munkatársa, másfél évre rá pedig már a biofizikai osztály vezetője lett.

Telkes Mária 1937-ben megkapta az amerikai állampolgárságot, majd nem sokkal később egy ajánlatot a már akkor is rangos Massachusetts Institute of Technology (MIT) bostoni műegyetemtől. Itt már kifejezetten a napenergia lehetséges hasznosítási lehetőségeit kutatta, kollégáival azt a feladatot kapták, hogy alkossák meg egy napenergiával fűtött otthonok modelljét. Terve végül nem sikerült túl jól. Lelkesedése nem hagyott alább, és 1948-ban egy magánfinanszírozású projekt keretein belül megalkotta a Dover Sun House-t, egy kizárólag napenergiával fűtött épületet.

Telkes Mária nevéhez számtalan találmány fűződik, többségük a napenergia hasznosításával kapcsolatos. Munkásságának oroszlánrésze van abban, hogy ma képesek vagyunk jól, egyre hatékonyabban használni a Nap energiáját. Találmányainak köszönhetően 1952-ben elsőként kapta meg az amerikai mérnöknők társaságának életműdíját (The Society of Women Engineers Achievement Award).

Utolsó éveit Miamiben töltötte, ahonnan 1995-ben visszalátogatott Magyarországra. Itt halt meg 94 évesen, 1995. december 2-án. Emléke és munkássága előtt tiszteleg ma a Google kereső nyitóoldalára kitett animált logó, melyet a magyarok mellett az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Írország és India felhasználói is látnak.