Felhívások

Baroque selfie – Múzeumpedagógiai programok Galántán

Kuffner báró
Karl Kuffner báró

Baroque selfie – Múzeumpedagógiai programok a Kuffner báró műgyűjteménye című kiállításhoz!

A Galántai Honismereti Múzeum múzeumpedagógusai rendhagyó képzőművészeti és vizuális nevelés órával várják az alap- és középiskolásokat. A barokk festészet megismerésén keresztül a fotográfia eszközeivel ad teret a kortárs vizuális kultúrára és a médiára való reflexióra, illetve a hosszú ideig tartó távoktatás utáni szocializáció problematikájának feldolgozását segíti életképek rajzolásával. A programokhoz a hátteret eredeti reneszánsz és barokk képek adják, amelyek az aktuális Kuffner báró műgyűjteménye című kiállításban kaptak helyet.

A Galántai Honismereti Múzeum aktuális, Kuffner báró műgyűjteménye c. kiállítása Szlovákia második legnagyobb magángyűjteményét mutatja be, amely egykor a Kuffner-kastélyban volt Diószegen. A tárlaton szerepelnek a Szlovák Nemzeti Galériából kölcsönzött eredeti reneszánsz és barokk festmények, amelyek meghatározták a múzeumpedagógiai programok típusát és karakterét. A múzeumpedagógusok rendhagyó képzőművészeti és művészettörténeti órát terveztek, amelyeket közvetlenül a kiállítóteremben tartanak a festmények előtt. A barokk festészettel megismertetnek első osztályostól érettségizőig minden diákot, de a programok szűkebb témája és meghatározott célja korcsoportonként változik.

Újra együtt!

A hosszú ideig tartó távoktatás után újra együtt lenni mindenki számára öröm! De a csoportban való szerepek, helyek újra alakításához és megtalálásához idő, valamint a csoport dinamikával való foglalkozáshoz erőfeszítés és akarat szükséges. Az Újra együtt! című múzeumpedagógiai program segítő kezet nyújt a pedagógusoknak a probléma feldolgozásához. A program a flamand zsánerképek megismerésére fókuszál, a cél az osztály mindennapi életéből vett jelenet ábrázolása rajzban. A program célcsoportja az alapiskola 1—6. osztályosai.

Baroque selfie

A selfie egy modernkori önarckép, amelyen az alkotó saját magát örökíti meg. Kezdetben a selfiek a fiatalok körében voltak kedveltek, idővel azonban széles körben elterjedt „csoda” lett ez a fajta fotózkodás. Tudta, hogy a világon naponta kb. 90 millió selfie készül? A Baroque selfie című múzeum-pedagógiai program a barokk portrék megismerésén keresztül a fotográfia eszközeivel teret ad a kortárs vizuális kultúrára és a médiára való reflexióra. A program a barokk portrék megismerésére fókuszál, a cél egy barokk stílusú selfie készítése drapériák és kiegészítők segítségével. Felső tagozatosoknak és középiskolásoknak készült ez a program.

Mindkét program a Kuffner báró műgyűjteménye c. időszakos kiállítás ideje alatt november végéig igényelhető. Részletes információk és jelentkezési lap a múzeum weboldalán elérhető:

https://www.muzeumgalanta.sk/muzeumpedagogia/programok-alap-es-kozepiskolasoknak/#evt_296

A Baroque selfie keretében készült fotókból egy válogatás megtalálható a múzeum Facebook oldalán: www.facebook.com/muzeumgalanta

Az aktuális rendelkezések értelmében a programokon való részvétel csak a Galántai járás iskolái részére engedélyezett.

________________

KAPCSOLÓDÓ:

Baroque selfieKuffner báró műgyűjteménye

A Galántai Honismereti Múzeum a diószegi Ponvagli Polgári Társulással és a Szlovák Nemzeti Galériával együttműködve hozta létre a Kuffner báró műgyűjteménye c. kiállítást, amely Szlovákia második legnagyobb magángyűjteményét mutatja be, amely egykor a Kuffner-kastélyban volt Diószegen.

Szövegpanelek, valamint a cukorgyár és a kastély eredeti berendezési tárgyai, illetve gyűjteményi tárgyak egészítik ki a kiállítást.

Virtuális 3D látogatást tehet a kiállításban <<ITT>>