Hazai hírek

Jó hír a családi kasszának: 70 euróról 140-re nő az adóbónusz, nő a családi pótlék is

családi pótlék, adóbónusz
(Pexels)

2023 januártól jelentősen megnő a gyerekek utáni támogatás, ráadásul a magasabb adóbónusz a gyerek 18 éves koráig érvényes (az eddigi 15 éves korhatár helyett).

Az adóbónusz emelése azt jelenti, hogy a munkavállaló vagy egyéni vállalkozói tevékenységet folytató szülőnek megemelkedik a bevétele, mert kevesebb adót vonnak le tőle.

V parlament jóváhagyta, hogy januártól 140 euró lesz ennek az adóbónusznak a nagysága, az intézkedés két évig, 2023 januárjától 2024 decemberéig érvényes.
Az adóbónusz most 70 euró, januártól 100-ra emelkedett volna, ezt toldották meg még 40 euróval – tehát 140-re ugrik.
Emellett a családi pótlék havi 60 euróra nő gyerekenként, a mostani 30-ról.

Fontos változtatás, hogy ha a munkavállaló szülő adóalapja nem elég magas a 140 eurós adóbónusz érvényesítéséhez, akkor az adóalapja megemelhető a vele egy háztartásban élő házastárs vagy élettárs keresetéből, tehát a teljes adóbónuszt érvényesíteni tudják.

Az emelés árnyoldala, hogy ezt a pénzt az önkormányzatoktól veszik el, és így adják a gyereket nevelőknek. Az önkormányzatok ezért közölték, hogy bár kapnak némi kompenzációt az államtól,  jövőre számos helyi adót és illetéket kénytelenek lesznek emelni – ami ugye nemcsak a gyereket nevelő családokat, hanem mindenkit érint.