Hazai hírek Oktatás

Színházi-nevelési foglalkozások Füleken

színházi-nevelési foglalkozásokTöbb mint száz diák kapcsolódott be a FOLT Művészeti Műhely keretében megvalósuló, Vekker Műhely által vezetett színházi-nevelési foglalkozásokba Füleken

A Füleki Városi Művelődési Központ a 2022/2023-as tanév kezdete, azaz szeptember óta hét tantermi előadást, illetve színházi-nevelési foglalkozást szervezett a füleki iskolák diákjainak, melyekből öt a VMK Folt Művészeti Műhely projektjének keretében valósult meg a Vekker Műhely tagjainak vezetésével.

színházi-nevelési foglalkozások
Színházi-nevelési foglalkozások

Október 13-án a Vekker két magyar nyelvű színházi-nevelési műhelyt tartott a füleki gimnázium tanulóinak Viadukt címmel. A korosztályhoz közel álló témán, a szerelem és párkapcsolat kérdésén keresztül a műhely vezetői a diákokkal közösen arra keresték a választ, miben és mennyire hagyjuk, hogy befolyásoljanak bennünket.

November 24-én a Vekker Műhely tagjai a II. Koháry István Alapiskola tanulóihoz látogattak el. Két kilencedikes osztállyal, két különböző foglalkozáson az iskolai zaklatás témáját dolgozták fel a Nem csináltam semmit című színházi-nevelési műhelyfoglalkozás keretében. A tanulók nemcsak az áldozat szerepébe bújhattak be, hanem a szemlélők felelősségét is boncolgatták.

színházi-nevelési foglalkozások
Vekker Műhely – Viadukt

Izgalmas vállalkozás volt a Vekker Műhely színházi-nevelési foglalkozása, melybe a szlovák és magyar osztályokkal működő füleki gimnázium szlovák tagozatának diákjait vonták be. Október 14-én a Ja + Ty = My című műhely keretében a tanulók érdekfeszítő vitaszínház részesei lehettek, melynek témája a kisebbség – többség kapcsolata volt.

A tanulók számára ingyenes, színházi tematikájú műhelymunka a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával valósult meg a Füleki Városi Művelődési Központ Folt Művészeti Műhely című programja keretében. Az öt foglalkozáson összesen csaknem 150 alap- és középiskolás diák vett részt.

A művelődési központ ezen kívül további két tantermi előadást szervezett a füleki diákok számára. A Trepp színházi platform „Oly korban éltem én…” – A jövő iskolája című foglalkozásai is nagy sikert arattak a fiatalok körében. Hagyományos színháztermi előadásokkal is várta a helyi iskolák tanulóit a vmk szlovák és magyar nyelven egyaránt. Szeptember óta a Füleki Városi Művelődési Központ szervezésében összesen 11 alkalommal, csaknem 1 300 diák és tanár vehetett részt színházi előadáson, illetve foglalkozáson.