Felhívások Hazai hírek

A Kortárs Magyar Galéria gyűjteménye Pozsonyban

Március 22-én 17:00 órakor nyílik Pozsonyban a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában (Brämer-kúria; Žižkova 18) a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galéria (KMG) gyűjteményéből válogatott kiállítás.

A Kortárs Magyar Galéria Dunaszerdahely egyik fontos kulturális intézménye. 1994-es megalapításával a város vezetése és a támogató szervezetek azt tűzték ki célul, hogy segítse és támogassa Dunaszerdahely, Csallóköz és a szlovákiai magyarság kulturális életét.

Az akkori polgármester, Pázmány Péter, valamint Luzsicza Lajos kezdeményezésére egy alapítvány jött létre, melynek feladata évtizedek óta változatlan: a jelenkori magyar képzőművészet stílusgazdag, európai léptékű alkotásainak gyűjtése és bemutatása. Az intézmény Dunaszerdahely egyik impozáns épületében, a néhai Vermes Ferenc főszolgabíró által építtetett nagypolgári villában székel, tágas
tereivel remek otthont biztosít a kortárs magyar képzőművészetnek. Ezekben általában havonta egyszer nyílik új időszakos tárlat.

A  kiállítás április 30-ig látogatható!

A Kortárs Magyar Galéria minden éven megszervezi nemzetközi művésztelepét (idén huszonegyedik alkalommal került rá sor), melyre általában 10-12 magyar művész kap meghívást, az anyaországból és a határokon túlról egyaránt. Az elkészült alkotások a gyűjteményt gyarapítják.

A galéria gyűjteményéből az intézmény rendszeresen kiállításokat szervez a Vermes-villában, de egyéb helyszíneken is. Az itt látható tárlaton olyan alkotásokból válogatott Szakáll Mária kurátor, amelyek szlovákiai magyar alkotók munkái.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

A megnyitó helyszíne és időpontja: Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra
Múzeuma, Pozsony, Žižkova 18., 17:00 órakor.
Szervezők: Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma,
Kortárs Magyar Galéria, Dunaszerdahely