Oktatás

Jön a „középső” tagozat – de ki fogja tanítani az ötödikeseket?

ki fogja tanítani az ötödikeseket?(Fotó: minedu)

Az új tanügyi reform szerint alsó és felső tagozat helyett három ciklusban fognak tanulni az alapiskolások. Az 1-4. és az 5-9. évfolyamot három részre osztják: 1-3., 4-5. és 6-9. évfolyamra.

Mi ezzel a cél, és mit jelent a gyakorlatban?

A fő elgondolás, hogy egyetlen gyerek se maradjon le a tanulásban az alsó tagozaton, és mindenkiből a lehető legtöbbet lehessen kihozni saját képességeihez mérten. Az iskola saját tantervet készíthet, hogyan ossza be az elsajátítandó tananyagot. A lényeg, hogy a 3. évfolyam végére tudják a gyerekek a három év tananyagát, és semmiféle gondot ne okozzon, ha az első vagy a második osztály végén valaki le van maradva.
Ez a gyakorlatban tulajdonképpen azt jelenti, hogy elsőben és másodikban garantáltan nem lesz buktatás.

Kisiskolák döntés előtt

Alighanem az alsó tagozatos kisiskolákra várnak a legnagyobb változások, ugyanis el kell dönteniük, hogy 1-4. helyett 1-3., vagy 1-5. évfolyamokat visznek-e. De ez aligha kérdés. Az alacsony diáklétszám miatt nem tudnák elviselni a 4. évfolyam elveszítését, az 5. osztállyal pedig nyernek még egy évfolyamnyi diákot.

De ki fogja tanítani az ötödikeseket?

A kisiskolákban tehát az alsó tagozatos pedagógusok tanítják tovább ötödikben is a gyerekeket.
A teljes szervezettségű alapiskolákban az elképzelés szerint alsó és felső tagozatos pedagógusok is taníthatnak ötödikben, ez feltehetően nagyrészt az iskolára lesz bízva – oldja meg a lehetőségei szerint. Vagyis több tantárgyat nyilván az alsó tagozatos pedagógus visz tovább ötödikben, és például egyes rokontartárgyakat felső tagozatos tanító oktat majd. Itt szerepet játszhat a pedagógusok óraszáma is.
Ennél sokkal többet egyelőre az iskolák sem tudnak.

Ez az egész még csak terv – de komolyan gondolják. A rendszert 2026 szeptemberétől vezetnék be, jelenleg egy maréknyi iskolában tesztelik.
Idén ősztől már 30 iskolában fognak próbaképpen az új kerettanterv szerint tanítani, ezek között lesznek 1-4. tagozatos kis falusi iskolák és fővárosi nagy alapiskolák is.

Tiltakoznak a három alapiskolai ciklus bevezetése ellen

rup