Kitekintő Oktatás

Ismét sztrájkolnak a magyar pedagógusok

Persze nem a mieink, a magyarországiak sztrájkolnak. Ma ismét egységes sztrájknap lesz a köznevelési és szakképzési intézményekben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete kezdeményezésére. Az érdekvédelmi szervezet ezzel együtt hálózatépítésbe is kezd, aminek célja, hogy minél több tankerületben alakuljon olyan csoport, ami nemcsak a munkabeszüntetés megszervezésében aktív, hanem folyamatosan tájékoztatja a tanárokat az új státusztörvényről is.

A PDSZ ügyvivője szerint ugyanis sokan még mindig nincsenek tisztában azzal, mi vár rájuk, ha a magyar kormány idén nyártól megszünteti a pedagógusok közalkalmazotti státuszát.

A magyar kormány jelenlegi szándéka szerint június elsejétől minden tanár automatikusan „köznevelési foglalkoztatotti” jogviszonyba kerülne át. Az új státusz lehetővé teszi többek között, hogy

    • az eddig heti 32 óráról 48 órára emeljék a tanárok tanítással lekötött munkaidejét,
    • elrendelhető legyen a vasárnapi munkavégzés,
    • korlátozzák a tanárok szólásszabadságát.

Az új jogviszony bevezetése elleni petíciót eddig 19 700-an írtak alá. A PDSZ ügyvivője emlékeztetett: szerdán ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a kormányzat képviselőivel, igaz, az eddigi egyeztetések egyoldalúak voltak.

A köznevelési államtitkárság részéről csak meghallgatták és nyugtázták az észrevételeket, kritikákat, de semmilyen párbeszéd, szakmai vita nem alakult ki.

Tartsatok ki!

sztrájkolnak
Forrás: Eduline