Földrajz Tanuljunk

A világ legkülönlegesebb tavai

A világ legkülönlegesebb tavai közé tartozik aTiticaca-tó (Bolívia-Peru) a világ legmagasabb hajózható tava, tengerszint feletti magassága 3812 méter. Egyúttal Dél-Amerika egyik legnagyobb tava, területe 8 372 km².
Számos szigete is van, amelyek közül néhányat helyi közösségek laknak. A legismertebb szigetek közé tartozik az Isla del Sol és az Isla de la Luna, amelyeket az inkák szentnek tartottak. A Titicaca-tó víztérfogatát és területét tekintve Dél-Amerika legnagyobb tava és a világ legmagasabban fekvő hajózható tava, Bolívia és Peru határán. A tó a világörökség javaslati listáján szerepel. Peru 2005-ben, Bolívia pedig 2003-ban jelölte.

8300 km2-es területével a Titicaca-tó Dél-Amerika legnagyobb sósvizű tava. A tó átlagos mélysége 107 m, a legnagyobb mélysége 281 m. A Balatonnál tizenháromszor nagyobb, és közel 4 ezer méter magasan fekszik. A tó évi középhőmérséklete 10 °C körüli. Több mint 25 folyó ömlik a tóba, és 41 sziget teszi változatosabbá, amelyek némelyike sűrűn lakott. Mivel a tó délkeleti részét a Tiquina-szoros elválasztja a tó nagyobbik felétől, ezért a bolíviaiak is, a peruiak is eltérően nevezik a tó ezen két részét. Bolíviában a kisebb rész neve Lago Huinaymarca, a nagyobbé Lago Chucuito. Peruban ugyanezek a részek a Lago Pequeño, illetve Lago Grande névre hallgatnak.

A Bajkál-tó egy tektonikus eredetű hasadéktó amely a Jenyiszej folyó vízgyűjtő területén, Dél-Szibériában, Oroszországban található. Víztérfogat szerint a Föld legnagyobb édesvizű tava, amely a világ tavai édesvizének 22–23%-át tartalmazza, többet, mint az észak-amerikai Nagy-tavak együttvéve. Ez egyben a világ legmélyebb tava, maximális mélysége 1642 méter. Az oroszok még ma is tengerként emlegetik, a burjátok és a mongolok pedig sokszor Dalaj-Nor, vagyis szent tenger néven. A tavat és a környező területeket egyedülálló növény- és állatvilág jellemzi, sok állatfaj endemikus. Az egyedi ökoszisztémájára való tekintettel a tavat és környező területét 1996-ban felvették a világörökségek közé. A legközelebbi nagyváros Irkutszk.

A Felső-tó (angolul Lake Superior, franciául Le Lac Supérieur) a legnagyobb az észak-amerikai Nagy-tavakat alkotó öt tó közül, a világ legnagyobb területű édesvízű tava, víztérfogatát tekintve pedig a harmadik legnagyobb. Északi partján a kanadai Ontario tartomány és Minnesota, az Egyesült Államok (USA) tagállama osztozik, déli szomszédai Wisconsin és Michigan (mindkettő USA). Nevét 17. századi francia felfedezőktől kapta: franciául Le Lac Supérieur, azaz „a felső tó”, mert a Huron-tótól északabbra, „feljebb” helyezkedett el. A világ összes tavát tekintve a Felső-tó terület alapján csak a második legnagyobb, megelőzi a sós vizű Kaszpi-tenger. Az édesvizű tavak közt a legnagyobb területű. Víztérfogatát tekintve kisebb az oroszországi Bajkál-tónál és a közép-afrikai Tanganyika-tónál is. Területe 82 413 km², azaz kicsivel nagyobb, mint Csehország. Legnagyobb hosszúsága 563 kilométer, maximum szélessége 257 kilométer, partvonalának hossza 4385 kilométer.

A világ legkülönlegesebb tavai
Balra a Titicaka-tó, lent a főszereplő a Bajkál-tó és a Superior-tó
A kép alján látható legjelentősebb tavak közül a Bajkál-tó (Oroszország) – 446 m magas és 1642 m mély – és a Felső-tó (angolul Lake Superior, USA-Kanada) – 183 m magas és 406 m mély.