Informatika Technológia

Hányféleképpen lehet egy Windowst újraindítani?

A számítógép újraindítása törli az összes információt a számítógép memóriájából anélkül, hogy bármilyen személyes adat elveszne. Mindenki tudja úgy általánosságban, hogy hogyan lehet újraindítani egy windowsos PC-t. Ez azonban csak a jéghegy csúcsát jelenti, ugyanis számos más módszer is létezik a feladat elvégzésére. Némelyik nagyobb szabadságot és testre szabhatóságot tesz lehetővé, némelyik pedig egyszerűen kényelmesebb.

Íme egy csomó lehetőség a Windows újraindításához:

1. módszer: Kattints a Start gombra, majd a bekapcsológombra.

2. módszer: Nyomd le a „Ctrl + Alt + Del” billentyűkombinációt, majd kattints a jobb alsó sarokban lévő bekapcsológombra.

3. módszer: A Windows asztalon nyomd meg az Alt + F4 kombinációt, majd válaszd ki a legördülő menüből az „Újraindítás” lehetőséget.

4. módszer: Nyisd meg a parancssort rendszergazdai jogokkal, írd be a -shutdown -r -t 00 parancsot, majd nyomd le az Enter billentyűt.

újraindítani
A parancssor lehetőségei

5. módszer: Lépj be a Windows Powershell programba, írd be az „Restart-Computer” parancsot, majd nyomd meg az Enter billentyűt.

újraindítani
Windows Powershell

6. módszer: Utolsó lehetőségként ott a rejtett vészhelyzeti újraindítási lehetőség. A Ctrl+Alt+Del lenyomása után felbukkanó képernyőn a Ctrl lenyomva tartása mellet a „Power” gombra hívható elő.
Erre akkor lehet szükség, ha annyira rosszra fordulnak a dolgok, hogy a hagyományos módon már nem lehet újraindítani a gépet.
Az egyébként a Microsoft által sosem titkolt, sőt, dokumentált funkció elsősorban akkor jöhet jól, illetve lehet szükséges, ha a gépet valamiért a hagyományos módon nem tudjuk leállítani vagy újraindítani, mert valami állandóan megszakítja a folyamatot, vagy az el sem kezdődik igazából. Ez a mai, modern Windows-okon lényegében sosem történik meg, de elméletileg előállhat, különösen rosszul megírt meghajtóprogramok alkalmazása esetében.

újraindítani
A rejtett vészhelyzeti újraindítási lehetőség