Microsoft Windows 10A Microsoft a héten törölt minden olyan korlátozást, ami eddig bizonyos felhasználók számára meggátolta, hogy azok áttérjenek a Windows 10 legújabb, tavaly ősszel kiadott verziójára. Így mostantól bárki akár közvetlenül a Windows Update-en keresztül is elindíthatja a 1909-es verzióra történő áttérést – ha meg eddig ezt nem tette volna meg.

Bár a legtöbbek számára ez a lehetőség már hónapok óta rendelkezésre állt. Azoknak akiknek bizonyos szoftverek vagy hardverek voltak megtalálhatók a gépében, nem volt módjuk a frissítésre. Az új frissítés felrakása súlyos problémákat okozott volna a gépükön. A Microsoftnak azonban a jelek szerint sikerül elhárítania az utolsó ilyen működési rendellenességeket is. Mostantól gyakorlatilag már bárki biztonságosan áttérhet az új verzióra is.

Ezt a legegyszerűbben a Windows Update ablak felhívásával, majd ott a frissítések keresésének manuális elindításával lehet. Ilyenkor ugyanis az felkínálja azokat a frissítéseket is feltelepítésre, amik korábban maguktól nem mentek még fel. Köztük az új, 1909-es Windows 10 verziót is.

Az áttérés különösen azok számára javasolt akik még mindig a rendszer 1809-es verzióját futtatják – ennek támogatása ugyanis idén májusban megszűnik. Ezzel szemben a tavaly tavasszal elérhetővé tett 1903-as verziót még egészen az idei év végéig biztonságosan lehet majd használni.

Windows 7/8

Két évvel az után, hogy a Microsoft hivatalosan lezárta a Windows 7-ről ingyenes Windows 10-re frissítést lehetővé tevő programját, az technikai értelemben továbbra is minden probléma nélkül megoldható. Az új operációs rendszer telepítője ugyanis a jelek szerint még mindig elfogadja a Windows 7-es termékkulcsokat is, és a redmondi szerverek is aktiválják az így felrakott Windows 10-eket.

Mindezt annak ellenére, hogy a Microsoft formálisan már 2017 decemberében megszüntette az utolsó olyan programot is, aminek keretében ezt felajánlotta a felhasználók részére. Eddig lehetett ugyanis hivatalosan is átváltani plusz licencdíj kicsengetése nélkül a Windows 7-ről a Windows 10-re.

Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a Microsoft azóta sem módosított sem a rendszer telepítőjének, sem aktivációs szervereinek ellenőrző algoritmusain, amik így továbbra is elfogadják a Windows 7-es termékkulcsokat is. Ez azt a helyzetet eredményezi, hogy még mindig gond nélkül fel lehet rakni a régebbi rendszer helyébe az újat. Ráadásul plusz licenc megvásárlása nélkül. Az így létrejött Windows 10-telepítés legalitása azonban minimum kérdőjeles lesz – hiszen a szó szoros értelmében nincs jogalap létezésére. Aki egészen nyugodtan akar éjszakánként aludni, jobban teszi ha megvesz egy teljes értékű Windows 10-es licencet. Erre egyébként a legtöbb felhasználónak már csak alig kicsit több, mint egy hónapja maradt, mivel a Microsoft a jövő év elejével megszünteti a Windows 7 frissítését, így azt a továbbiakban nem lehet majd biztonságosan használni.

(pcforum)