Könyvajánló

Ma apa mesél – a legjobb apás könyvek

apa könyv
(Fotó: Pagony)

Sokáig a mesekönyvekben egyáltalán nem vagy csak epizodikusan tűntek fel az apák. Egy ideje azonban alakulóban van egy új típusa a gyerekirodalomnak, amelyikben az apa nemcsak néha, fáradtan és morcosan tűnik fel, hanem teljes valójában, mesét olvasva, viccelődve, segítséget nyújtó felnőttként.

Philip Waechter Apanap című könyve az egyik legbájosabb képeskönyv az apa-gyerek kapcsolatról! Apáról lassan kiderül, hogy egy mindenben részt vevő szülő. Olyan hiteles a legkülönbözőbb, gyerekkel kapcsolatos feladatok ellátása közben, hogy eszünkbe se jut, azon gondolkodni, hogy ezek az anyasággal társított feladatok. Természetes, hogy apa cserél pelenkát, hogy ő megy állatkertbe, hogy ő marad otthon aggódva, ha a gyereke beteg, ő sétáltat, altat, ő megy játszótérre. Eközben fociközvetítést is néz és hallgat, újságot is olvas, néha unatkozik a homokozóban, néha szomorkodik, ha kimarad valamiből, ami korábban az élete része volt, néha-néha rosszkedvű.
Az Apanap rámutat arra, hogyan fér meg egymás mellett az apa és a férfi.

A Tigris és a Motyó is a kezdetek kezdetéről szól, amikor az apa éppen apa lesz, illetve a Tigris a kórház folyosóján várja a kicsinyét. Meg is kapja a kis csomagot, és mint minden rendes apukának, fogalma sincs, hogy mit kezdjen vele, hogyan fogja, hogyan szeresse! Persze mindenki győzködi, hogy tiszta apja, mígnem hirtelen fordulat áll be a mesében…
A történeten visz a vers végig Harcos Bálint csodaszép meséjén, zseniális nyelvi poénokkal, ritmussal, rímmel, amire felelnek rajz apró kiszólásai.

 

Ádi, a kiskalóz

Ádi óvodáskorú kisfiú, és az apukájával él egy kalózhajón. Az élete – bár a tengeren zajlik – meglehetősen hasonló a szárazföldön élő ovisokéhoz: néha hiányzik neki a mamája, szeretne háziállatot, és van, hogy nem akarja megenni az ebédet. A papája és a marcona külsejű (de aranyszívű) kalózok segítségével persze a mese végén mindig megtalálja a megoldást a problémáira.
Már eleve az is izgalmas, hogy egy kisfiú egy csapat kalóz között cseperedik, na de ki gondolta volna, hogy a zord kalózok annyira szeretik a gyerekeket, hogy még megfürdeni is hajlandók, hogy jó példát mutassanak?

 

A Palkó és apa is igazi apás mesekönyv. Sok kis történetből áll össze, Palkó és apa hétköznapjaiba és közös programjaikba pillanthatunk bele. Legyen szó az édesség és a vacsora közötti dilemmáról, bútorszerelésről, kirándulásról, rendrakásról vagy tortasütésről, Palkó és apa remekül vesz minden akadályt és a felmerülő konfliktusokat is képesek megbeszélni, hála annak, hogy a tekintélyelvű, sztereotíp apa helyett Palkó apukája egyenrangú félként kezeli a fiát. Egyszóval ez egy igazi apás könyv, amiben kicsik és nagyok egyaránt magukra ismerhetnek.