Egyéb kategória Oktatás

De mennyire nehéz az iskolatáska?

iskolatáska
(Fotó: Pexels)

Amennyire megpakolják.
A probléma súlyos, és általános, mint az iskola. Hiszen sokszor a kiskamaszok is alaposan fel vannak málházva, például a tornacuccok miatt, de a legkisebbeknek a legnehezebb a teletömött iskolatáska. Mintha az iskolaügy összes terhe az ő vállukat nyomná reggelente.

A táska súlyának nem szabad meghaladnia a gyerek testsúlyának 10, maximum 15 százalékát. A 6 éves gyerekek súlya 25 kiló körüli – persze vannak nagyon nagy eltérések, a lányok testsúlya általában kisebb, továbbá nagyon eltérő a gyerekek testmagassága, így a súlya is, stb…

iskolatáska
A mellkaspánt leveszi a vállról és a hátgerincről a terhelést, Segít a megfelelő tartás megőrzésében,

De egyszerű számítással megállapítható, hogy a 3 kiló körüli iskolatáska még belefér a legkisebbeknél is – viszont ez is milyen rosszul hangzik.

Mit tehet a szülő? Először is minél könnyebb iskolatáskát vesz. Ez is nehéz házi feladat, elsősorban az árak miatt. Az ideális a könnyű, mégis masszív, széles vállpántú (állítható hosszal), a testhez, a háthoz igazodó (úgynevezett ergonomikus) iskolatáska. Vagyis a táska ne lógjon a háton, hanem szépen simuljon hozzá.

További probléma, hogy maga a táska tulajdonosa, vagyis a gyerek számára ezek közül egy se szempont – a szín, a villogás, a mesefigura…, és csak a diznicsanel tudja, még mi számít. De legalábbis a vállpánt színes, szélesvásznú.

Iskolatáska

Amit még tehet a szülő, az a kuffervizit. Ellenőrzi, mi van a gyerek táskájában, és elismétli azt, amit ő is ezerszer hallott gyerekkorában: Ne cipelj felesleges dolgokat a táskádban! Ide tartozik az előző napi tankönyv, az előző napi tízórai, de például ha ivóvíz van az iskolában (és az van), nem kell teli ivókulacsot sétáltatni a gyerekkel.

Szerencsére feltalálták már, és újabban egyre nagyobb divat a gurulós iskolatáska. Ezek is szépek, színesek, és megoldják az összes felsorolt gondot.

AMIT SEMMIKÉPP SE ENGEDJÜNK: A GYEREK NE HORDJA CSAK AZ EGYIK VÁLLÁN AZ ISKOLATÁSKÁT. Ez később legalábbis csúnya testtartást, de sokkal komolyabb problémákat, gerincferdülést, nyak- és hátfájást okozhat. Ezért kizárt az iskolatáskának használt oldaltáska, még a nagyobb gyerekeknél is.

Összegzésképpen az alapszabály: azon legyünk, hogy a gyerek ne cipeljen többet a testsúlya 10 százalékánál.

%d bloggers like this: