Kitekintő

Új otthont keresnek a Holdfa-csemetéknek

holdfa

A NASA és az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) közösen arra készülnek, hogy az Artemis-1 küldetés keretében indított, öt különböző fajból álló Holdfa-csemetéknek új otthont találjanak.

Az így kiírt pályázatra elsősorban oktatási és közösségi szervezetek jelentkezhetnek, hogy a tudomány és a technológia népszerűsítése érdekében szert tegyenek egy olyan csemetére, melynek magja az Orion fedélzetén eljutott Holdunk közelébe.

Érdekesség, hogy a küldetés közel 2000 ilyen magot repített az űrbe, amik között platánok, ámbrafák, duglászfenyők, keleti sárgafenyők és óriás mamutfenyők is megtalálhatók voltak.

HoldfaMint azt fentebb említettük, főleg iskolák, könyvtárak, múzeumok és más, diákokkal vagy a nyilvánossággal foglalkozó szervezetek pályázhatnak Holdfa-csemetékre, amit az ügynökség Artifact modulján keresztül tehetnek meg. A jelentkezési időszak október 6-án zárul.

Ez a fajta kezdeményezés egyébként nem újdonság, hiszen az Apollo-14 misszió keretében űrbe juttatott magokat is kicsíráztatták, majd országszerte elültették. A szemeket anno Stuart Roosa, a parancsnoki modul pilótája vitte magával személyes felszerelésének részeként. (spacejunkie)

Holdfa-csemetékEz most a Holdfák második generációja, amelyet a Földön terjesztenek. 1971-ben az Apollo 14 parancsnoki modul pilótája, Stuart Roosa, az Erdészeti Szolgálat egykori ejtőernyős tüzoltója több száz fa magját vitte magával személyes felszerelésének részeként. Az Apollo 14 sikeres visszatérését követően az Erdészeti Szolgálat kicsíráztatta a magokat. Az Apollo Holdfa csemetéket országszerte elültették, sokan az 1976-os amerikai kétszázadik évforduló megünneplésének részeként.

Holdfa-csemeték
Holdfa-csemeték
Holdfa-csemeték
Holdfa-csemeték