Kitekintő Versenyek

Csillagászati verseny alapiskolásoknak

TIT Komárom-Esztergom Megyei Egyesülete, a Bajai Obszervatórium Alapítvány, a Magyar Csillagászati Egyesület, a Svábhegyi csillagvizsgáló, valamint a Szegedi Tudományegyetem Bajai Obszervatóriuma a 2023/2024. tanévben (két év után) ismét országos diákvetélkedőt hirdet Kárpát-medencei magyar alapiskolások számára.  A csillagászati versenyen háromfős csapatok indulhatnak az alapiskolás korosztályból. Három internetes fordulóban választják ki a régiók legjobbjait, akik tavasszal személyesen mérhetik össze tudásukat Tatán. A szervezők a határon túli magyar gyerekek jelentkezését is várják.

A vetélkedő során csillagászati és űrkutatási ismereteikről adhatnak tanúságot a résztvevők. Lesznek csillagászattörténeti és a világűr „meghódításának” fontosabb lépéseit felelevenítő feladatok is. A csapatok nem csupán – többnyire játékos – elméleti problémákkal szembesülnek, valódi csillagászati megfigyeléseket is kell végezniük és kreativitásukat is megcsillogtathatják.

Nevezni november 13-ig lehet az első forduló kitöltött feladatlapjának beküldésével.

További részletek a verseny honlapján olvashatók, de fent vannak a Facebookon is:

A nevezési lap és az első forduló feladatai pedig az alábbi dokumentumban találhatók.

A vetélkedő szervezői:

TIT Komárom-Esztergom Megyei EgyesületBajai Obszervatórium AlapítványMagyar Csillagászati EgyesületSvábhegyi CsillagvizsgálóSzegedi Tudományegyetem Bajai Obszervatóriuma