Hazai hírek Konferencia Oktatás

Változások a nemzetiségi iskolák oktatásában (2.)

Változások a nemzetiségi iskolák oktatásában – A nemzetiségi nyelvek az oktatásban címmel 2023. október 12-én és 13-án a nemzetiségi iskolák jövőjéről tanácskoztak Pozsonyban. Az Országos Közoktatási és Ifjúsági Intézet (NIVAM) tizenöt év után először szervezett konferenciát azzal a céllal, hogy szakmai vitát kezdeményezzenek a nemzetiségi iskolák aktuális helyzetéről és felmérjék, mely területekkel kellene célirányosan foglalkozniuk a nemzetiségi oktatás színvonalának javítása érdekében.

Több előadás a folyamatban levő közoktatási reform bevezetésének egyes területeivel foglalkozott, de téma volt a magyar tannyelvű iskolák állandó és megosztó kérdése, a szlováknyelv-oktatás is. Az alábbiakban Kosár Mónika: Regionális tanártámogató központok és Szőköl István: Szakmai fejlesztési terv a magyar iskolák tanárai számára az új tantervvel összefüggésben című előadását láthatják.

Kosár Mónika: Regionális tanártámogató központok

2023. szeptember 1-jétől Szlovákiában 32 regionális pedagógus-támogató központ működik. Ki az alapítója ezeknek a központoknak? Mi a szerepe ezeknek a központoknak az új tanterv bevezetésében az alapfokú oktatásban? Kik a mentorok és mit várnak el tőlük? Hogyan értékelik a Regionális Tanár-támogató Központok munkáját? Vannak köztes eredményeink? Hogyan reagáltak az iskolák erre a támogatási formára? Ezekre és más kérdésekre a Regionális Pedagógus-támogató Központok koordinátora ad választ az előadásban.

Szőköl István: Szakmai fejlesztési terv a magyar iskolák tanárai számára az új tantervvel összefüggésben

A szakmai fejlődés az egész életen át tartó tanulás folyamatának kulcsfontosságú része. A tapasztalt tanár folyamatosan reflektál, értékeli és értékeli munkájának hatékonyságát. Tisztában van erősségeivel és gyengeségeivel, és további lehetséges fejlesztéseket tervez. Szisztematikusan dolgozik személyes fejlődésén. A tanári szakmai fejlődés megköveteli az új ismeretek megszerzését szakirodalom, információs források és szemináriumok segítségével. A tanárok együttműködő hozzáállása a gyermekek javát szolgálja, és javítja a tanítás minőségét és munkájuk hatékonyságát. A tanári kar szakmai fejlődésének szisztematikus értékelése azt is lehetővé teszi, hogy a szakmai fejlődés a differenciált bérezésben és a szakmai előmenetelben is tükröződjön.

Az iskola minősége közvetlenül a tanárok szakmai fejlődésétől és előmenetelétől, azaz az egész életen át tartó (folyamatos) tanulástól függ. Az iskolavezetésnek ezért támogatnia kell a tanárok képzésének minden formáját. A tanárok szakmai és szakmai előmeneteléért és fejlődéséért való felelősség minden munkavállaló, de a munkáltató, azaz az iskola is felelős.

Változások a nemzetiségi iskolák oktatásában – A nemzetiségi nyelvek az oktatásban (Az előadások összefoglalói)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Első rész