Hazai hírek Konferencia Oktatás

Változások a nemzetiségi iskolák oktatásában (4.)

Változások a nemzetiségi iskolák oktatásában – A nemzetiségi nyelvek az oktatásban címmel 2023. október 12-én és 13-án a nemzetiségi iskolák jövőjéről tanácskoztak Pozsonyban. Az Országos Közoktatási és Ifjúsági Intézet (NIVAM) tizenöt év után először szervezett konferenciát azzal a céllal, hogy szakmai vitát kezdeményezzenek a nemzetiségi iskolák aktuális helyzetéről és felmérjék, mely területekkel kellene célirányosan foglalkozniuk a nemzetiségi oktatás színvonalának javítása érdekében.

A Változások a nemzetiségi iskolák oktatásában konferencia több előadása a folyamatban levő közoktatási reform bevezetésének egyes területeivel foglalkozott, de téma volt a magyar tannyelvű iskolák állandó és megosztó kérdése, a szlováknyelv-oktatás is. Az alábbiakban Halász Anita, Dömény Andrea: Hogyan lehet a szlovák nyelv és irodalom oktatását a magyar tannyelvű nemzeti iskolákban előmozdítani? és Branislav Hudcovský: A szlovák nyelv és irodalom országos tesztelés eredményeinek összehasonlítása a 2018–2023-as időszakban című előadását láthatják.

Halász Anita, Dömény Andrea:
Hogyan lehet a szlovák nyelv és irodalom oktatását a magyar tannyelvű nemzeti iskolákban előmozdítani?

Az előadás célja, hogy a 2015-14697/33730:2-100A számú országos projekt tapasztalatai és eredményei alapján felvázolja a szlovák nyelv és szlovák irodalom oktatásának javítási és hatékonyságnövelési lehetőségeit a magyar tanítási nyelvű iskolákban. A projekt keretében, a kutatások, koncepcionális és pedagógiai dokumentumok elemzései, megállapításai és következtetései alapján elkészült a Szlovák nyelv és szlovák irodalom tanítása a magyar tanítási nyelvű alapiskolákban című koncepció, amely tartalmazza a szlovák nyelv és szlovák irodalom tanításának jellemzőit, sajátosságait és alapelveit, különös tekintettel a tevékenységközpontú megközelítésre.

Az előadásban példákat és ajánlásokat adunk az új szlovák nyelv és szlovák irodalom tantervvel való munkához, javaslatokat teszünk az egyes ciklusokon belüli tartalom létrehozására a kitűzött célok elérése érdekében, valamint az egyes komponensek meghatározott teljesítményére az adott ciklus végén. Arra is reflektálunk majd, hogy mi az, ami a legnagyobb hatással van a szlovák nyelv és szlovák irodalom oktatás hatékonyságára és minőségére az egyes általános iskolai ciklusokban.
Dolgozatunk zárásaként szeretnénk felhívni a figyelmet azokra a kihívásokra, lehetőségekre és buktatókra, amelyek a jövőben befolyásolhatják a szlovák nyelv és szlovák irodalom oktatás színvonalát.

Branislav Hudcovský:
A szlovák nyelv és irodalom országos tesztelés eredményeinek összehasonlítása a 2018-2023-as időszakban

A tanulmány a szlovák nyelv és irodalom tantárgy országos tesztelésének eredményei alakulásának bemutatására összpontosít 2018-tól (az új hallás utáni szövegértés komponens bevezetése) 2023-ig, különös tekintettel a COVID 19 járvány hatására a vizsgált populáció eredményeire. A dolgozat célja, hogy rávilágítson a releváns eredmények összehasonlítására, amelyek a vizsgált populáció teljesítményét tükrözik az egyes években és a tantárgy ellenőrzött komponenseiben: hallott szövegértés, olvasott szövegértés, nyelvi és irodalmi kommunikáció.

 

Változások a nemzetiségi iskolák oktatásában – A nemzetiségi nyelvek az oktatásban (Az előadások összefoglalói)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

 

Első rész
Második rész
Harmadik rész