Felhívások Szabadidő Versenyek

Felhívás – diák alkotóknak is!

Luzsicza Lajos századik születésnapja alakalmából emlékünnepséget és kiállítást terveznek Érsekújvárban. Február 13-án 17 órakor tartják a Luzsicza Lajos festőművész, író, lokálpatrióta tiszteletére megrendezett emlékkiállítás megnyitóját és az ünnepi estet a Vunar Galériában. A kiállítás anyagát két hétig tekinthetik meg az érdeklődők.

A szervezők egyúttal meghirdetik a Luzsicza Lajos nevével fémjelzett képzőművészeti verseny első évfolyamát is, Városom, Érsekújvár címmel.

Az első kategóriában a hat évnél fiatalabb, a második kategóriában a 6-14 éves korosztály alkotásait díjazzák, külön értékelik a 6-14 éves növendékek munkáit a művészeti alapiskolákból.

Luzsicza Lajos (1920-2005): Nagymarosi részlet
diák alkotóknak
Luzsicza Lajos: Száradó halászháló

Érsekújvár történelmi, kulturális, építészeti, művészeti, társadalmi és egyéb nevezetességeiről készíthetnek alkotásokat a pályázatra jelentkezők.

A hrmadik kategóriában a középiskolás diákok, a negyedikben az egyetemisták, az ötödik kategóriában a 24 évnél idősebbek mérettetik meg magukat, készíthetnek grafikát, festményt, használhatnak kombinált technikát, alkothatnak linómetszetet A2-es formátumban.

A versenypályázatra érkező alkotások hátoldalán kérik feltüntetni az alkotás címét, az alkotó nevét, életkorát és kategóriáját, az iskola és az alkotó címét, e-mail-címét, telefonszámát, valamint a felkészítő pedagógus nevét és telefonszámát. Az alkotásokat Csémy Éva címére küldjék, 941 22 Zemné 824.

A szervezők továbbá azzal a kéréssel fordulnak a polgárokhoz, hogy ha tulajdonukban van Luzsicza Lajos festőművész valamelyik alkotása, kölcsönözzék azt az évfordulós kiállítás idejére a szervezőknek a Vunar Galériába. Bővebb tájékoztatást a szervezőktől kaphatnak az érdeklődők: Gémesi Juliannától a 0902 925 588-ös, Csémy Évától a 0940 601 364-es és Berényi Margittól a 0903 368 285-ös telefonszámon.

Luzsicza Lajos

Festő. Művészeti tanulmányokat Budapesten, a Magyar Képzőművészeti Főiskolán folytatott 1940-1947 között.

Mesterei: Aba Novák Vilmos, Kontuly Béla, Kmetty János.

Több európai országban járt tanulmányúton. Tatabányán volt rajztanár. Megalakította a Tatabányai Képzőművészeti Szabadiskolát. Ezt követően a Művelődési Minisztérium Képzőművészeti Osztályán, majd tanárként a budapesti pedagógiai főiskolán dolgozott. A Műcsarnok igazgatója volt több éven keresztül.

1960-tól önálló festői munkásságából él. A dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galéria alapítója és szervezője, a békéscsabai Szlovák Galéria létrehozásának kezdeményezője.

Tájképei mellett portréi, grafikái is ismertek. Díjak: a Magyar Népköztársaság Érdemérem Arany Fokozata (1950), Munkácsy-díj (1971), a Munka Érdemrend Arany Fokozata (1978), Érdemes Művész (1981), a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje (1997). Hazai közgyűjteményben például a Magyar Nemzeti Galériában, a debreceni Déri Múzeumban találhatók meg munkái, Szlovákiában pedig a pozsonyi Városi Galériában, az érsekújvári Művészeti Galériában, a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galériában.